Колко точно е подходящото количество вода, което да пием на ден

8295
Колко точно е подходящото количество вода, което да пием на ден
Снимка: https://pixabay.com

Най-вероятно всеки ден се натъквате на постове и статии, които ни подтикват към хидратиране и ни съветват за нужното количество вода, което трябва да приемаме дневно. Това, колкото и досадно да ви се струва, е много полезно и не бива да се пренебрегва. Тялото ни е изградено от 65% вода, по-голямата част от която се съдържа в нашите клетки. Трябва да си набавяме достатъчно количество вода, за да функционира правилно организмът ни.

Защо трябва да приемаме точно определено минимално количество вода и какви са ползите от нея, прочетете в следващите редове:

Водата спомага за разграждане на мазнините

Препоръчителната минимална доза приета вода дневно е около 1,8-2 литра. За да сте здрави, да поддържате добра фигура и да не трупате излишни мазнини, трябва да снабдявате тялото си с течности. Когато не си набавяте достатъчно количество вода, то започва да трупа излишни мазнинки, а друг плюс е, че водата потиска апетита.

Какви са здравословните ползи от пиенето на вода с лимон сутрин

Започването на деня с чаша вода с лимон винаги е актуалната тенденция за здраве и хранене. През зимата обръщаме повече внимание на съдъ...

Водата подпомага работата на бъбреците

През по-горещите дни сме изложени на риск от поява на камъни в бъбреците заради производството на витамин D и промяната в калциевия метаболизъм, както и заради дехидратацията през лятото. Чрез приемане на достатъчно количество вода и на често, намаляваме риска от камъни в бъбреците с до 50%. Те просто не могат да функционират правилно, ако не се приема нужното количество вода. По този начин дейността на бъбреците се прехвърлят и върху черния дроб, а неговата работа се увеличава и възпира превръщането на мазнините в енергия. Така се стига до стопиране на този процес, съответно и на отслабването.

Предпазваме се от задържане на вода в организма 

Тялото трябва да получава нужното му количество вода, в противен случай започва да трупа запаси, а това води до подуване на крайниците. Ако пък мислите, че това не е основният проблем за задържането на вода, замислете се какво количество сол приемате, то също е от значение. Избягвайте прекомерената употреба на солта, защото тялото търси начини за разтварянето ѝ, а един от тях е чрез задържане на водата в организма. Ако пък не можете да се откажете от солта, приемайте много повече вода, за да може при преминаването си през бъбреците те да пречистват солта от натрия. 

Ползи от водата

Не изхвърляйте водата от варени картофи

Водата от варените картофи е изключително полезна ето защо не я изхвърляйте. Можете да я използвате не само за дома, но и за красотата ...

Други ползи, които водата притежава, полезни за организма ни са:

•    Регулиране телесната температура;
•    Освобождаване от токсините;
•    Осигуряване нормалната мускулна дейност.

Колко вода трябва да приемаме дневно?

И вечният въпрос – колко? Според някои специалисти е добре да приемате по чаша вода на всеки час. Това прави около 1,8-2 литра вода дневно. Според други, 8 чаши на ден са достатъчни, в литри това е около 1,5 литра вода. А за хората с наднормено тегло се препоръчва да добавят към това число още по една чаша на всеки 10 килограма. Също така, при по-активни личности и през по-горещите дни трябва да се приема по-голямо от упоменатото количество. 

Опитайте се да превърнете пиенето на вода във ваш навик, намерете най-добрите начини за това да се подсещате да консумирате вода – настройвайте аларми, пийте по 2 чаши преди всяко хранене, носете вода навсякъде с вас и т.н. Постепенно ще свикнете и дори ще изпитвате нужда да приемате вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com