Колко вода е нужна на тялото ни спрямо теглото (част I)

20411
Колко вода е нужна на тялото ни спрямо теглото (част I)
Снимка: pexels.com

Отдавна е известно, че тялото се състои средно от 70% вода. Ролята ѝ е да осигурява гладкото функциониране на тялото. Водата в организма на човек помага за отстраняването на токсините, осигурява на органите кислород, подобрява метаболизма. Всичко това помага да се отървем по-лесно от излишните килограми.

За поддържане на здраве и стройно тяло се препоръчва да се придържаме към дневния прием на вода. Последният обикновено се изчислява, според теглото на човека.

Всички окислително-възстановителни химични реакции в тялото включват течности. Например, разграждането на мастната тъкан и синтеза на протеини се извършва само във водната среда.

При липса на вода:

- реакциите в тялото се забавят;

- процесът по отстраняване на токсините се усложнява и на фона на шлаките могат да възникнат алергични заболявания;

- появяват се храносмилателни проблеми - подуване на корема, киселини и др .;

В допълнение, диетолозите са установили връзка между жаждата и глада. Така човешкият мозък сигнализира за липса на течност, както и за липса на храна.

Хората често допускат грешката и за да заситят фалшивия глад прибягват към лека закуска или пълноценно хранене. Тъкмо тогава, тялото се нуждае само от малко вода. Освен това водата помага за намаляване на глада и следователно предотвратява преяждането.

За отслабване е много важно правилното функциониране на храносмилателната система. Препоръчва се чаша вода (200-250 ml) със стайна температура на гладно. Тя ще помогне за нормализиране на храносмилателния тракт. Това активира метаболизма, насърчава отстраняването на токсините от червата, а също така помага за зареждане с енергия за целия ден.

Учените откриха ново състояние на водата

Изстудената вода е две течности в едно. До този извод са стигнали американски изследователи, след като са извършили първите измервания ...

Колко вода трябва да пиете на ден

Дневната норма за консумация на вода е индивидуална и зависи от теглото и начина на живот на човека. Важно е да помните, че това правило има консултативен характер.

Диетолозите смятат, че средно активният възрастен трябва да пие поне 2,5 литра чиста, негазирана вода на ден. Соковете, чаят, кафето и супите не са включени в това определение.

Разработени са основните правила за прием на течности, но всеки ги адаптира към нуждите на тялото си. Не пропускайте да изпиете около 200 мл вода при събуждане и преди лягане. Наред с това се препоръчва да пиете чаша чиста вода между храненията - това ще облекчи чувството на фалшив глад и ще поддържа водно-солевия баланс на организма.

Как да изчислим индивидуална норма по тегло

Полезни рецепти и здравословни навици, които ще ни спестят посещение при лекаря

Дните осезаемо захладняват и все по-силно усещаме полъха на есента. Плавно сменяме дрехите в гардероба и се готвим за по-студените сутр...

Има проста формула, по която може да изчислите, колко вода трябва да пиете на ден. Падат се по 40 мл на 1 кг телесно тегло.

През летния сезон приемът на течности се увеличава: изпотяването се увеличава, поради, което тялото губи много влага. През зимата обаче приемът на течности е намален.

Има и ограничения за обема на прием течности: дори в горещ ден не се препоръчва да се пият повече от 4 литра вода, тъй като това увеличава натоварването на бъбреците, провокиращо подуване и извличане на ценни за организма минерали.

Необходимо е да се придържате към изчислената норма, но са допустими и малки отклонения. Не се препоръчва да се насилвате да пиете вода или да я пиете веднага в големи количества.

Следва продължение….

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Може ли да се ядат ягоди при диабет
Може ли да се ядат ягоди при диабет

Един от подходящите плодове за диабетиците са ягодите. Гликемичният индекс (индикатор, който отразява скоростта на увеличаване на глюкозата...