Коронавирус - причини, симптоми и лечение

65332
Коронавирус - причини, симптоми и лечение
Снимка: Getty Images/Guliver

Коронавирусите са семейство вируси, които могат да причинят заболявания като обикновена настинка, тежък остър респираторен синдром (SARS) и респираторен синдром. В края на 2019 г. нов вирус, наречен тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2), предизвика огнище на заболяване в Китай. Заболяването се нарича коронавирусна болест 2019 (COVID-19).

Какво представлява CОVID-19 - болестта, която започна в Ухан?

Подобно на други коронавируси, той е произлязъл от животни. Много от заразените първоначално са работили или често са пазарували на рибния пазар Хуанан в центъра на китайския град, пише британския Гардиън.

Какви са симптомите, които този коронавирус причинява?

Вирусът може да причини пневмония. Заразените страдат от тежка кашлица, висока температура и затруднено дишане. В някои случаи може да има органна недостатъчност. Тъй като това е вирусна пневмония, антибиотиците не са от полза. Антивирусните лекарства, които имаме срещу грип, няма да помогнат. Възстановяването зависи от силата на имунната система. Много от починалите вече бяха в лошо здраве и със слаба имунна система.

Борбата с коронавируса - самодисциплина или мерки на държавата?

На територията на България няма пациент с прояви на инфекция, причинена от конавирус. Най-важното е дисциплината на хората, които се вр...

Трябва ли да отида на лекар, ако имам кашлица?

Главните медицински специалисти съветват всеки, който е пътувал до континентален Китай, Тайланд, Япония, Република Корея, Хонконг, Тайван, Сингапур, Малайзия или Макао през последните 14 дни и който има кашлица, треска или затруднено дишане, да потърси медицинска помощ, дори ако симптомите са леки.

Предава ли се вирусът от един човек на друг?

Китайската национална здравна комисия потвърди предаването от човек на човек, а такива предавания имаше и на други места.

Колко хора са засегнати?

Началникът на ВМА съветва: Ако се връщаш от Италия, не ходи на работа 14 дни

Създаването на такъв щаб показва отношението на правителството. Затова не се изчака да мине една нощ. Така генерал-майор професор д-р В...

Към 22 февруари Китай е регистрирал 2345 смъртни случая от огнището на Covid-19. Здравните служители са потвърдили общо 76 288 случая в континентален Китай. Повече от 12 000 са се възстановили.

Коронавирусът се е разпространил в поне 28 други страни. Япония има 607 случая, включително 542 от круизен кораб, акостиран в Йокохама, и е регистрирал три смъртни случая. Загинали са и в Италия, Хонконг, Тайван, Франция, Иран и Филипините.

Защо това е по-лошо от нормалния грип и колко се притесняват експертите?

Все още не знаем колко е опасен новият коронавирус и няма да знаем, докато не съберем повече данни. Смъртността е около 2% в епицентъра на епидемията, провинция Хубей, и по-малка от тази на други места. За сравнение, сезонният грип обикновено има смъртност под 1% и се смята, че причинява около 400 000 смъртни случаи всяка година в световен мащаб. 

Друго ключово неизвестно е колко заразен е коронавирусът. За разлика от грипа, за новия коронавирус няма ваксина, което означава, че е по-трудно уязвимите членове на населението - възрастните хора или тези със съществуващи дихателни или имунни проблеми - да се защитят. Важно е миенето на ръце и избягването на други хора, ако се чувствате неразположени. Една разумна стъпка е получаването на ваксина срещу грип, което ще намали тежестта върху здравните услуги, ако огнището се превърне в по-широка епидемия.

Мими Виткова: Ще разберем дали сме готови за коронавируса, когато дойде до вратата ни

Ще разберем дали сме готови за коронавируса, когато дойде до вратата ни. Европа загуби доста време в очакване, че няма да ни се случат ...

Имало ли е други коронавируси?

Тежкият остър респираторен синдром (Sars) и близкоизточният респираторен синдром (Mers) се причиняват от коронавируси, идващи от животни. През 2002 г. Sars се разпространи практически безпроблемно в 37 страни, причинявайки глобална паника, заразявайки над 8000 души и убивайки повече от 750. Изглежда, че Mers се предава по-малко от човек на човек, но има по-голяма леталност, убивайки 35% от около 2500 души които са били заразени.

Пандемия ли е огнището?

Пандемия, по отношение на СЗО, е „разпространението на болестта в световен мащаб“. Случаите с коронавирус са потвърдени извън Китай, но в никакъв случай във всички 195 страни, включени в списъка на СЗО (Световна здравна организация). По-голямата част от случаите са пътуващи хора, които са донесли вируса от Китай.

Д-р Ангел Кунчев: Никой не може да бъде сигурен, че няма коронавирус в България

Никой не може да бъде сигурен дали няма коронавирус в България, но системата работи. Това заяви националният здравен инспектор д-р Анге...

Трябва ли да изпадаме в паника?

Не. Разпространението на вируса извън Китай е тревожно, но не и неочаквано развитие. Ключовите въпроси са колко преносим е този нов коронавирус между хората и каква част от тях се разболяват тежко и се озовават в болница. Често вирусите, които се разпространяват лесно, имат тенденция да имат по-леко въздействие. Коронавирусът удря най-тежко възрастните хора, както и тези със слаба иумнна система.

*Статията е публикувана в британската преса на 23 февруари, 2020 година.

източник: www.theguardian.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com