Лечебни билки при вируси и грип

11140
Лечебни билки при вируси и грип
Снимка: iStock/Guliver

 

В сезона на вирусите и грипа все повече хора търсят начин да се предпазят ефективно от тях или да се излекуват по-бързо и по-лесно, ако са попаднали в пипалата им. Традиционните средства имат странични ефекти и висока цена. Те не са добър избор при хора, алергични към някои от съставките, бременни, кърмещи, стомашни проблеми, някои хронични заболявания. Тук на помощ идва природата и лечителите, събрани в стръкчета, грижливо изсушени и прибрани в кухненския шкаф – билките. Няколко билки се славят с изразено противопростудно, противогрипно, противовирусно действие, като се грижат и за подсилване и укрепване на имунитета и активиране на собствените сили на организма, за да се справи със заболяването.

Кои билки помагат срещу болка и възпаления

Още от древността хората използват билките, за да подобрят здравето си или да си помогнат по време на болест. Днес учените безспорно са...

Екстрактът от бъз доказано оказва влияние върху част от грипните щамове. В останалите случаи той облекчава симптомите и подпомага оздравяването. Богат на витамин С и антиоксиданти, черният бъз пробужда имунната система и съкращава времето на боледуване. Този мощен природен дар, осигуряващ защита срещу бактерии и вируси, е полезен и за кръвоносните съдове и сърцето, метаболизма и храносмилателната система. Бъзът повлиява проблеми, свързани с дихателната система – горните и долните дихателни пътища – бронхит, кашлица, възпалено гърло. Притежава отхрачващо действие и има доказан ефект при болните от астма.

Женското биле съдържа глициризин – щит срещу смъртоносни вируси и лек за организма. Глициризиновата киселина намалява възпалението в различни части на дихателната система, има силно изразен отхрачващ ефект. Потиска кашлицата, помага за лечението на ангина и бронхит, облекчава състоянието при астма. Женското биле е мощен стимулатор, повишаващ нивата на интерферон тип 2, с което се дава възможност на организма да се бори с инфекцията.

Мащерката е билка с антивирусно, антимикробно и антибактериално действие, традиционно присъстваща в чайовете и в домовете ни. И това не е случайно. Приета при първи симптоми на вируси и грип, тя може да не позволи на инфекцията да се развие. Има доказан лечебен ефект върху лигавицата на горните дихателни пътища, а в комбинация с бръшлян се бори с острия бронхит. Подпомага отделянето на секретите, облекчава кашлицата и съкращава времето за възстановяване.

Успех в борбата с кашлицата и възпаленото гърло при вирусни инфекции има и ментата, притежаваща антивирусен и антимикробен ефект. Отхрачващото ѝ действие значително облекчава състоянието на белите дробове, засегнати от грип. Чаят от мента е идеален за болно гърло.

Ползите от лайката

Лайката е възможност не само за бъдещите майки, но и за всички хора. Аптечната лайка съдържа значително количество хранителни вещества....

Чаят от жълт кантарион повлиява чудесно първите симптоми на грип – хрема, възпалено гърло, а ехинацеята отключва защитата на организма и позволява да се „пресече“ болестта или поне да се съкратят нейната тежест и продължителност.

Добавете в топлото ароматното лечебно питие от билки лъжичка мед и лимон за свежест и витамин С и се почувствайте здрави, жизнени и тонизирани по-бързо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Кардиолог: 3 причини, поради които хапчетата за кръвно НЕ действат

Хората с тази кръвна група се раждат с най-силен имунитет

Лекар: Изтръпване на ръцете и краката след сън издава тези заболявания

Това е най-добрият навик за черния дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com