Лекар с 30-годишен опит: Носенето на маска не ни предпазва по никакъв начин от грип

33157
Лекар с 30-годишен опит: Носенето на маска не ни предпазва по никакъв начин от грип
Снимка: iStock/Guliver

Д-р Райка Кастелова е общопрактикуващ лекар с повече от 30 години професионален опит. Тя има кабинет в гр. Дупница, където преглежда своите пациенти, както от града, така и от околията. Срещнахме се с нея, за да обсъдим всички въпроси около грипа, грипната епидемия и начините за превенция Намираме д-р Кастелова в кабинета й. Пълен с книги по медицина, сборници, таблици и много чакащи пациенти в приемната.

Здравейте, д-р Кастелова. Има много пациенти в приемната Ви. Повече ли са в сравнение с миналата година?

Не мога да кажа със сигурност, но обикновено всяка година, в сезона на грипа, има изключително много пациенти.

Все пак, как си обяснявате огромната грипна вълна?

Обяснявам си я най-вече с урбанизацията. Струпват се много хора на едно и също място. Едно време хората живееха по-отдалечени един от друг. Имаше голяма разлика между градовете и селата. Сега това не е така. На второ място си я обяснявам с повишените прахови частици. Особено в големите градове, замърсеният въздух е на много високо ниво.

Може да се даде и като причина голямата мобилност на обществото. Хората пътуват много (в метрото, автобусите), срещат се с други хора, и разпространяват грипните вируси. На последно място може да бъде добавено посещаването на масовите мероприятия: концерти, спортни събития и т.н., където много често се събират голяма група хора. Това, според мен, са основните неща, които предразполагат за създаването на грипна обстановка. Не само в България, но и навсякъде по света.

Мислите ли, че пациентите подценяват симптомите?

Да, според мен го правят. Това се случва, защото хората не са наясно със сериозни усложнения или с последствията от грипа. Мислят, че това е просто една настинка. Не следят прогнозите, които се дават от епидемиолозите (по телевизията, а и навсякъде). Освен това, пациентите особено неглижират първите симптоми - лекото покачване на температурата, общо неразположение, болки в гърлото и продължават да не взимат съответните мерки в самото начало, а целта е точно тогава да се вземат мерки, за да не стига до усложнения.

Трябва ли да подсилваме имунитета си и по какъв начин?

Разбира се, че трябва да подсилваме имунитета си. В този период трябва да употребяват повече плодове, особено цитрусови. Пациентите трябва да знаят, че противогрипните ваксини имат ефект, само ако се поставят през октомври. След това няма абсолютно никакъв смисъл от поставянето им.

Има на пазара много добри противовирусни продукти, които служат за покачване на имунитета и профилактика на вирусни и бактериални инфекции медикаменти.

Храните, които ще ни помогнат да се възстановим след грип

В момента много голяма част от хората са с грип, а той доста лесно се предава от един човек на друг. За съжаление можете да сте полубо...

Медикаментите трябва задължително да се пият е месеците, които съдържат буквата „Р” (септември, октомври, ноември, декември, януари и т.н.). Сред продуктите, които могат да бъдат изброени са: Респигард, Бронховаксон, Геовиртол форте. При покачването на имунитета и профилактиката на грипа е много добре да се използват хомеопатични продукти. Доста от родителите дори ги предпочитат. Пример за такъв продукт е: Оксилокопциум. Пие се по схема, обикновено всяка неделя, родителите трябва да дават една доза на децата си (преди началото на новата седмица).

В обществото е популярна максимата, че носенето на маска би ни предпазило от заразяване, така ли е?

Не можем да се предпазим от грип, носейки маска. Това е така, защото, за да действа, тя трябва да се сменя много често. Ако излезеш навън и през цялото време си с една и съща маска, то нищо не се получава. Маската трябва да се сменя през минути.

Как намирате политиката на РЗИ-тата децата да бъдат пускани в грипна ваканция, едва ли след достигане на определен процент от отсъстващи от училищата?

По-добре е децата да се разпускат, преди развитието на епидемията. Личните лекари подават информация до РЗИ. Още преди да се стигне процента, при който се обявява грипната епидемия, според мен, децата трябва да бъдат разпускани. След като започне да се покачва нивото е по-добре, за мен, да бъдат разпускани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com