Литият намалява агресията

3807
Литият намалява агресията
Снимка: iStock/Guliver

Има връзка между концентрацията на литий, която приема човек, и нивото на агресия и тревожността. Това доказват наблюдения на учени през годините в различни точки от света. Основно литият бил приеман чрез питейната вода. Експертите са установили, че колкото по-голяма е концентрацията му, толкова са по-малко престъпленията в дадения регион, пише БГНЕС.

В края на 80-те години на миналия век американските учени са изследвали състава на питейната вода в 27 окръга на Тексас. Анализът показал, че в местата, в които от чешмите тече вода с по-голямо съдържание на литий, самоубийствата, убийствата, грабежите и арестите, свързани с търговия с наркотици, са по-малко. Освен това от статистическа гледна точка разликата е значителна даже след промяната на гъстотата на населението.

Направените заключения съвпадат с други проучвания, доказващи положителното въздействие на лития върху пациенти с прояви на агресия или склонност към самоубийство.

През 1994 г. учени от Калифорнийския университет доказали, че дори само 0,4 милиграма литий на ден подобрява значително психическото състояние на човек. След четириседмично третиране с това вещество на наркомани и хора, склонни към насилие, те видимо се успокоили и не проявявали агресия.

Това означава, че приеман чрез питейната вода, микроелементът може да влияе върху нивото на насилие в определи райони или градове.

Десет години по-късно хипотезата е потвърдена и от японски учени. Те анализирали водата в 18 общини на префектура Оита, след което сравнили данните с броя на самоубийствата в тях.

Оказало се, че дори сравнително малка концентрация на литий – от 0,7 до 57 микрограма на литър, намалява броя на самоубийствата. Положителният ефект от толкова малки дози се обяснява с постоянната употреба на вода в продължение на много години.

"Литий" - Гласът на поколението Z

Когато всичко е само игра и преструвка, искреността се превръща в явление. Париж. Тя и Той. Работа. Партита. Секс. Алкохол. Потънали ...

Подобни заключения са направили и австрийски учени, които обърнали внимание върху факта, че в 10 района на страната, където литият във водопроводните тръби е с най-висока концентрация, случаите на самоубийства не надхвърлят 11 на сто хиляди души. Там, където концентрацията е критично ниска, убийствата вече са 16.

Установено е също, че микродози от този елемент в питейната вода може да защити от Алцхаймер и други форми на деменция.

Проучване на датски учени показало, че високата концентрация на микроелемента намалява опасността от деменция, докато средната я увеличава.

При концентрация на 5,1 - 10 микрограма на литър и при ежедневна употреба вероятността от старческо слабоумие се увеличава с 22 % в сравнение с концентрация между 2 и 5 микрограма. В същото време хора, които пият вода, съдържаща 15 и повече микрограма литий на литър, рискът намалява със 17 %.

Въпреки това учените смятат, че да се добавя литий в питейната вода като профилактика срещу Алцхаймер е рано и трябва да се направят по-прецизни изследвания относно допустимата концентрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com