Лошият нощен сън води до диабет

12935
Лошият нощен сън води до диабет

Лошият нощен сън често кара хората да се чувстват уморени и раздразнителни. Но ново изследване показва, че тези хора е шест пъти по-вероятно да се разболеят от диабет или от сърдечно заболяване, предаде БГНЕС.

Изследването на британски учени показва, че симптомите на диабет се развиват само след три дни нередовен сън. Проучването може да помогне за обясняването на предишни изследвания, които установиха, че работещите нощна смяна са изложени на висок риск от диабет от втори тип и сърдечно заболяване.

Изследването, в което участвали близо 20 000 души, установило, че хората с четири специфични генни вариации са изложени на по-висок риск от диабет и сърдечни заболявания. Учените установили, че вредният протеин, известен като MT2, може да наруши връзката между 24-часовия или циркаден ритъм, и отделянето на хормона инсулин, което нарушава контрола върху кръвната захар и следователно води до диабет от втори тип.

"Контролът на кръвната захар е един от многобройните процеси, регулирани от биологичния часовник на тялото. Това изследване допринася за разбирането ни как генът влияе върху риска от диабет при хората. Открихме много редки вариации на гена MT2, които имат много по-сериозни последици от по-обичайните вариации, открити преди това", заяви проф. Филип Фрогел от Императорския колеж в Лондон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com