Лошите навици, които ни пречат да отслабнем

5794
Лошите навици, които ни пречат да отслабнем
Снимка: iStock/Guliver

Много често усилията ни да свалим някой килограм не се увенчават с успех. Макар да ограничаваме храненето си и правим упражнения, не постигаме желания резултат. Ето някои от най-вредните ни навици, които незабелязано ни пречат да отслабнем.

Често похапване на вредна храна

Днес изкушенията да похапваме „джънк фуд“ са навсякъде. През деня нямаме време за пълноценно хранене и се залъгваме със снакс, пържени картофки, солети, кроасани, хамбургери, пици и много други. Обикновено това са храни с ниска хранителна стойност, но подправени с „агресивни“ овкусители и много сол. Повечето от тях съдържат огромно количество ненаситени мазнини. Често мазнината, в която са пържени, се ползва многократно, което повишава образуването на канцерогенни съединения. Обикновено тези храни ни доставят бърза енергия и ни карат да се чувстваме добре, но за кратко. Много бързо отново огладняваме и, за съжаление, обикновено посягаме към същия тип храна.

Стартираме деня със сладкиши

Започваме деня си с чаша кафе и нещо сладичко – кроасанче, тестена закуска, кексче.
Да, полезно е да закусваме, но в никакъв случай не със сладки неща. Консумацията на въглехидрати в началото на деня пречи на преработването на протеините от организма.

Нередовно хранене

Много хора мислят, че ако се хранят по-рядко, това ще доведе до загуба на тегло, но не е точно така. Ако не се храним достатъчно или пропускаме хранене, метаболизмът ни се забавя. Организмът ни се притеснява, че гладуваме и минава на „режим оцеляване“ и складира храната под формата на мазнини, за да се справи със следващия момент на пропуснато хранене.

В менюто ни липсват плодове и зеленчуци

Опитайте се във всяко хранене да включвате плодове и зеленчуци. Те са богати на витамини, минерали и диетични фибри, които са важни за здравето.

Консумираме много алкохол

Няма „некалоричен“ алкохол, макар много производители да правят подобни реклами. Алкохолът съдържа т.нар. празни калории, с нулева хранителна стойност. Една водка например от 100 гр се равнява на голяма свинска пържола.

Не пием достатъчно вода

Как да отслабнем насън: 5 научно доказани начина

В опит да загубим омразните килограми, ние се подлагаме на диети, изтощителна физическа активност и други изпитания. Оказва се, че има ...

Тялото ни се състои основно от вода. Водата стимулира обмяната на веществата. При бързата обмяна на веществата имаме повече изгорени калории и по-малко мастни запаси. Честото приемане на вода притъпява чувството ни за глад и ни дава усещането, че сме сити. Не замествайте водата с други течности. Соковете, безалкохолните напитки съдържат захар, изкуствени подсладители, забавят метаболизма и намаляват способността ни да контролираме апетита си.

Предаваме се на стреса

Колкото повече сме подложени на стрес, толкова по-голямо количество кортизол се отделя от нашето тяло. Високото ниво на кортизол нарушава производството на ензимите при усвояване на храната и намалява абсорбцията на минерали, витамини и други хранителни вещества. Кортизолът стимулира апетита и най-вече желанието ни да ядем сладко. Според специалисти стресът е сред най-важните причини храносмилателната система да не функционира правилно.

Не спим достатъчно

Ако не спите достатъчно, на тялото му е трудно да усвоява въглехидратите. Това води до повишаване на инсулина и нивото на кръвната захар. Високите нива на инсулин и захар водят до увеличаване запасите от мазнини. Освен това, ако не спите достатъчно, през целия ден чувствате умора. Така имате грешна представа дали сте гладни и търсите бърз източник на енергия, който идва от сладки храни, напитки с изкуствени подсладители и джънк фуд.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com