Мед и канела: 6 невероятни ползи за здравето ни

80100
Мед и канела: 6 невероятни ползи за здравето ни
Снимка: iStock/Guliver

Медът и канелата са два от най-мощните продукти, които често се срещат в различни кулинарни рецепти и за лечебни цели. Те отдавна са свързани с китайската традиционна медицина и Аюрведа.

По отделно медът и канелата имат страхотни качества за  здравето и красотата. Но какво ще стане, ако комбинираме двете? Това прави ли ги по-мощни? Нека научим повече за невероятните ползи от мед и канела. 

Ползи от медa

Медът има дългогодишна репутация, че съдържа лекарствени свойства, които са отлични както за кожата, така и за косата. В древни времена египтяните го използвали като лечебно средство и дори документирали същото. Той съдържа изобилие от минерали и ензими. Поради киселинното си ниво, медът често се използва като антибактериален и има антиоксиданти, които предпазват всички свободни радикали (увреждащи клетките) в тялото. Той е здравословен и естествен заместител на захарта. Медът също има нисък хипогликемичен индекс, който помага да регулирате нивата на кръвната захар.

Истината за суровия мед: Какви са ползите за здравето ни

Хората използват суровия мед в традиционната медицина от стотици години. Това сладко, естествено вещество съдържа здравословни елементи...

Ползи от канелата

Канелата е силно ароматна и вкусна подправка, която обикновено се използва за добавяне на отчетлив вкус и аромат в печивата. Тя обаче е много повече от това. Ценна е заради изключителните си лечебни свойства. Канелата е заредена с антиоксиданти, които предпазват организма от увреждащи клетките агенти. Тя помага на организма да се бори с инфекциите и възстановява увреждането на тъканите. Добре е за диабетици и забавя разграждането на въглехидратите в храносмилателния тракт. Освен това помага за борба с бактериални и гъбични инфекции.

Комбинация от мед и канела: Чудотворен лек

Известен факт е, че медът и канелата предлагат много ползи, когато се консумират поотделно, обаче, важният въпрос е дали заедно правят отлична комбинация? Макробиотичен диетолог и здравен треньор, Шилпа Арора казва: "Суровият мед е чудесен заместител на захарта. Отличен е, ако се комбинира с канела, тъй като се допълват взаимно. Те контролират шипките на захарта, като намаляват триглицеридите (вид мазнини в кръвта) и са добър вариант за диабетици. И медът, и канелата са противовъзпалителни, също се борят с алергии и засилват имунитета ви. Те също са чудесна комбинация за лекуване на запек. "

Ползи от мед и канела, когато се консумират заедно

1. Помагат за заздравяване на рани

10 изненадващи ползи от меда

От древни времена медът се използва като храна и лекарство. Той е много богат на полезни растителни съединения и предлага няколко полз...

Когато се комбинират, двете съставки правят чудесен компонент за заздравяване на рани и различни кожни инфекции. Антибактериалните и противовъзпалителните свойства в канелата помагат на организма да се бори с инфекции и възпаления. Медът съдържа водороден прекис, който е ефективен за инхибиране на растежа на бактериите, което допълнително ускорява зарастването на рани. Нанесете канелено масло, смесено с мед, върху раните, причинени от инфекции или някакво друго неразположение за най-добри резултати.

2. Помагат на диабетици

Канелата и медът са отлични за понижаване на нивата на кръвната захар. Докато канелата понижава кръвната захар чрез повишаване на чувствителността към инсулин, медът е по-здравословна алтернатива на рафинираната захар. Въпреки това, диабетиците трябва да консумират мед с повишено внимание и то само след консултация с лекаря си, тъй като той не е лишен от калории.

3. Те се борят с различни алергии

Канелата има етерични масла, които помагат за излекуване на различни алергии. Медът е богат на прашец, който може да засили имунната ви система и спомага за изграждането на толерантност срещу тези алергии и естествено да се бори с тях. Когато два от тях се консумират заедно, те са склонни да повишат имунната система на организма.

Ако ядете по лъжичка мед всяка вечер, ще забележите тези 7 ефекта

Вероятно знаете, че медът е важно средство в борбата с настинките, но той има и още множество полезни свойства. Дори само една супена л...

4. Страхотен лек за запек

Канелата осигурява спазмолитичен ефект и по този начин предотвратява газообразните образувания в стомаха ви. Освен това облекчава храносмилането, като блокира производството на телесни химикали, водещи до възпаление. Медът съдържа ензими, които подпомагат храносмилането и помагат за излекуване на запека. Освен това съдържа калий, който помага да се балансира натрупването на киселина в тялото ви.

5. За по-здрава кожа

И двете съставки са заредени с антибактериални свойства и спомагат за борба с кожни проблеми като мъртви кожни клетки, излишна секреция на масло и акне. Медът от Манука или суровият мед има антимикробни свойства, които го правят чудесно средство за намаляване на пробивите.

Канелата защитава организма от затлъстяване

Консумацията на канела може да защити организма от затлъстяване, диабет и инсулинова недостатъчност. Това заявиха учени от САЩ и Турция...

6. Пълни са с антиоксиданти

И медът, и канелата са пълни с изобилие от антиоксиданти, които са чудесни за цялостното ви здраве и благополучие. Медът е богат на фенолни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Комбинацията може да бъде много полезна за борба със свободните радикали в организма и предотвратяване на риска от няколко хронични заболявания.

Как да ги консумираме заедно

Шилпа съветва да консумирате вода от мед и канела сутрин, за да почистите и детоксикирате тялото. Суровият мед, нанесен върху кожата ви, може да работи като естествен овлажнител. Човек може просто да добави мед и канела вместо захар към горещата си чаша чай или кафе за заздравяване.

- Ако искате да отслабнете, приемайте по една чаена лъжичка мед и една четвърта чаена лъжичка канела в една чаша вода всеки ден. Пийте това 30 минути преди закуска на празен стомах и през нощта преди сън. Това ще ви помогне да свалите тези няколко излишни килограма.

- Ако загубата на коса е ваша грижа, добавете канела в зехтин и я нанасяйте върху косата два пъти седмично.

Ленено семе: 10 ползи за здравето

От векове ленените семена са ценени за своите здравословно-защитни свойства. През девети век Карл Велики заповядва на поданиците си да...

- Медът и канелата, когато се комбинират заедно, са чудесни за здраво тяло и кожа

- За да намалите нивото на холестерола, вземете две чаени лъжички мед + три чаени лъжички канела във вода и го пийте през деня.

- Ако искате кожата ви да свети естествено, добавете една чаена лъжичка суров мед и една чаена лъжичка канела в купа и я смесете с паста. Нанесете го върху лицето си с четка или пръсти и го оставете за 20 минути, преди да го изплакнете с хладка вода. Използвайте тази маска за лице веднъж или два пъти седмично за най-добри резултати.

източник: food.ndtv.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com