Може ли COVID-19 да оцелее върху плодове, опаковки или захарни изделия?

14443
Може ли COVID-19 да оцелее върху плодове, опаковки или захарни изделия?
Снимка: iStock/Guliver

Целият свят се бори с новия коронавирус. В супермаркетите и аптеките в спазването на хигиенните мерки са по-стриктни от всякога: на касите има маркери за спазване на задължително разстояние, касиерите седят зад стъкла от плексиглас, охранителите контролират броя на клиентите в магазина. Но какво да се каже за опасността от инфекция чрез продуктите, които пипаме в магазините или носим у дома си? Отговор търсят в редакцията на германския национален ежедневник Der Westen в статия, озаглавена „Може ли коронавирусът да оцелее върху плодове, опаковки от чипсове или захарни изделия?“ Материалът е цитиран от агенция "Фокус".

„Тази форма на коронавирус съществува само от три месеца. Следователно все още няма смислени проучвания, но има някои доказателства, че е сравнително издръжлив на повърхности. Вариациите са от няколко часа до няколко дни", цитира медията думите на Томас Прайс от Асоциацията на аптекарите в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Първото, което много клиенти правят в супермарките, е да вземат количка. Дръжките ѝ обикновено са изработени от пластмаса – материал, върху който вирусите могат да останат инфекциозни особено дълго време. Към настоящия момент знаем, че става въпрос за два до три дни. „Но най-важният фактор за предаването е капковата инфекция, а не контактната. Контактната инфекция е с много по-малко значение, особено ако се спазват други хигиенни мерки, като миенето на ръцете и избягване на докосването на лицето с ръце“, увери Прайс.

Коронависурът остави без работа близо 900 хил. души в Испания

Близо 900 хил. испански работници са загубили работата си от 12 март, когато в страната беше обявена карантина, като мярка за борба с к...

От редакцията припомнят становището на Федералната служба за оценка на рисковете, съгласно което коронавирусът може да оцелее върху изделия от мед до около четири часа. Устойчивостта му обаче винаги зависи от факторите на околната среда, като температура или влажност. 

Според специализирания орган досега не е известен случай, при който пациент да е бил заразен с новия коронавирус чрез докосване на колички, пари в брой, ПОС терминал или смартфон. Ако инфектиран с коронавирус кихне върху количката и следващият клиент докосне лицето си, без да е измил ръцете си, теоретично е възможно да се зарази. Ето защо органът препоръчва редовно миене на ръцете и избягване да се пипа лицето.

Томас Прейс също подчертава това: „Дискусията за това колко дълго остава вирусът на повърхности всъщност няма реално значение, ако поддържате правилна хигиена на ръцете. Независимо от това, препоръчително е редовно да почиствате предмети, с които често влизате в контакт, като дръжки, мобилни телефони, клавиатури или дистанционно управление". 

Що се отнася до пазарските колички и ПОС терминалите, заразяването с коронавирус изглежда доста малко вероятно. Особено след като измиете добре ръцете си. Но какво да се каже за опаковката на храната? В края на краищата, опаковките или торбичките са направени от пластмаса - материалът, върху който вирусите могат да останат активни до три дни. Това, което изглежда особено тревожно: чипс и захани изделия като шоколад, обикновено се ядат веднага, след като сме отворили опаковката им директно от ръка в уста. Същото важи и за плодовете и зеленчуците. Има ли повишен риск от инфекция тук? 

Надежда от Гърция - скоро може да има много ефективно лечение за тежки случаи на коронавирус

Надежда за ефективен метод за лечение на тежки случаи на коронавирус (COVID-19), при които се стига до интубиране, дойде от Гърция, съо...

„По-скоро не. Бих считал вероятността да се заразим от опаковката с чипс за малка. По принцип силното концентриране на вируси върху такава опаковка е малко вероятно", казва Прейс.

Федералната служба за оценка на рисковете също оценява опасностите от заразяване от храни или опаковки: „В момента няма случаи, в които е доказано, че хората се заразяват по друг начин, например чрез консумация на храна или чрез контакт с предмети".

„Вниманието винаги е нещо добро. Разбира се, ако измиете опаковката или ръцете си, след като я отворите, ще бъде още по-безопасно“, добавя Прайс към оценката на Федералната служба. Измиването е достатъчно и за плодове и зеленчуци: „Не е нужно да обелвате всеки плод. Няма и препоръка от специализираните кръгове за това", коментира още експертът.

Темата продължава и в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com