Най-мощните антиоксиданти и ненадмината им полза за здравето ни

20033
Най-мощните антиоксиданти и ненадмината им полза за здравето ни
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

Антиоксидантите са от изключителна полза за здравето, предпазват клетките от оксидативен стрес и от свободните радикали – естествен резултат от обмяната на веществата. Здравият организъм може да се справи сам със свободните радикали, но при наличие на заболявания, допълнителни фактори от външната среда – замърсен въздух, стрес, тютюнопушене, прием на медикаменти, радиация, консумиране на преработени храни, пестициди и други е необходим допълнителен прием на антиоксиданти за осигуряване на доброто здравословно състояние.

Кои са най-мощните антиоксиданти и къде да ги намерите?

Разработиха противовирусен препарат с уникално действие

Хибридно съединение с противовирусни и антиоксидантни свойства успяха да синтезират учени от Уралския федерален университет, съобщи РИА...

Считан за най-мощният антиоксидант в природата е астаксантинът, съдържащ се в определен вид микроводорасли, познат в Япония и използван от жените там за поддържане на младостта и свежестта на безупречната им кожа. Ползите от него далеч надхвърлят красотата – грижи се за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата, нервната и имунната система, снижава риска от инфаркт, намалява нивото на триглицеридите, С-реактивния протеин и лошия холестерол в кръвта, бори се с възпаленията в тялото, подобрява зрението и предпазва от анемия. Той е един от малкото антиоксиданти, които защитават цялата клетка, а не само части от нея, не може да се превърне под въздействието на различни фактори в прооксидант и да уврежда клетките вместо да ги защитава, успява да пресече кръвно-мозъчната бариера и така да осигури защита на мозъка и съумява да се свърже с мускулите, осигурявайки антиоксидантна полза и за тях. Астаксантин освен във водораслите ще откриете в скумрията, сьомгата и скаридите. Честата им консумация ще има видима полза за здравето и красотата ви.

Други мощни антиоксиданти, които са по-известни и по-достъпни, са витамините С и Е, принадлежащи към неензимните антиоксидант, коензим Q10 и ликопен.

Витамин С осигурява подкрепа на синтеза на колаген, спомагайки за съхраняване на младостта на кожата, стимулира имунната система и абсорбацията на желязо, предпазвайки от анемия. Витаминът регулира кръвното налягане, подобрява функциите на белите дробове и предпазва от развитие на някои тумори.

Витамин Е подобрява транспорта на кислород в тялото, понижава нивото на лошия холестерол в кръвта, предпазва от сърдечно-съдови заболявания и се грижи за правилното функциониране на имунната и ендокринната системи.

Тиквено масло - ползи и приложения

Използвали ли сте някога тиквено масло? Ако не, значи сте загубили от невероятните ползи, които тази съставка може да ви предложи. Тикв...

Коензим Q10 е познат на дамите, които държат на младата кожа без бръчки и фини линии. Малко хора обаче знаят, че той е и мощен антиоксидант и приеман чрез храната има изключителни ползи за здравето – предпазва от развитие на туморни и сърдечно-съдови заболявания, повишава енергията и физическата издръжливост.

Ликопенът снижава риска от рак на простата, предпазва от преждевременно остаряване, диабет и Алцхаймер. Характерно за този мощен антиоксидант е, че увеличава свойствата си след термична обработка. Примерно доматите, които го съдържат, са много по-полезни на пюре, отколкото сурови. Само имайте предвид, че говорим за домашно пюре без консерванти, оцветители и куп вредни вещества, съдържани в купешкото.

Храните, подправките и напитките, съдържащи най-много антиоксиданти, са зеленият, черният чай и чаят каркаде, куркумата, канелата, мащерката, какаото, червената боровинка, шипката, черният шоколад, нарът, бъзът, артишокът. Старайте се да консумирате ежедневно от тях, за да сте сигурни, че клетките ви са защитени от свободните радикали, нормалното функциониране на органи и тъкани е подсигурено, а здравето ви – подобрено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com