Научни съвети: Ето какво да ядете, за да не се разболеете тежко от коронавирус

17575
Научни съвети: Ето какво да ядете, за да не се разболеете тежко от коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

Диетологът Емили Лийминг (King's College London) определи основните храни, които трябва да включите в диетата си, за да намалите риска от хоспитализация след заразяване с COVID-19, предаде БГНЕС.

Лийминг участва в скорошно проучване, което показва, че при хората, които се хранят с висококачествено, богато на растителни храни меню, вероятността да се заразят с коронавирус е с 10% по-ниска. При тях дори след заразяване възможността да прекарат болестта тежко в болница намалява с 40%.

Делта коронавирусът изисква по-различно лечение от първоначалния вариант на болестта

Обичайният PCR тест не е достатъчен, за да се определи с кой вариант на коронавирус е заразен човек. Как се поставя точната диагноза за...

"Храненето със здравословни, пресни, растителни храни е важно: това включва плодове, зеленчуци, боб и други бобови растения, семена и пълнозърнести храни. Трябва също така да включите риба в диетата си и да намалите количеството на силно преработените храни, които ядете", казва диетологът.

Още през есента на 2020 г. разработчиците на приложението Zoe Covid Study помолиха потребителите да попълнят подробен въпросник, който включваше въпроси за продуктите, които хората използват преди и по време на пандемията. Анализът на резултатите на отговорите на 600 000 респонденти беше извършена съвместно от учени от Харвардското медицинско училище и King's College London.

Експертите са стигнали до извода, че определена диета може да помогне на организма да устои на болестите и на коронавируса в частност. Отличителна черта на такава диета е по-голямото количество растителни продукти в ежедневното меню - плодове, зеленчуци, ядки, млечни продукти, пълнозърнести храни. Необходимо е също така да се яде мазна риба няколко пъти седмично и да се намали употребата на рафинирани въглехидрати и преработени храни - сладкиши, колбаси, консерви, паста.

На свой ред учени от САЩ (Държавния университет в Северна Каролина) предлагат тази диета да се допълни с грозде, зелен чай и черен шоколад. Флавоноидите, открити в тези храни, укрепват имунната ни система.

Японска компания започна тестване на хапчета против коронавирус

Японската фармацевтична компания Shionogi започна изпитания върху хора за лечение на коронавирус. Това съобщи "Уолстрийт Джърнал", цити...

Предимството на антиковид диетата е, че тя образува по-здравословен и разнообразен микробиологичен фон в червата, а това пряко влияе върху формирането на силен имунитет. В същото време лекарите напомнят, че най-добрата защита е ваксината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Една проста промяна в ежедневието ще понижи кръвното ви налягане

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com