Не е за вярване, но има 5 ПОЛЗИ да ядете този ПЛОД всеки ден

11661
Не е за вярване, но има 5 ПОЛЗИ да ядете този ПЛОД всеки ден
Снимка: https://pixabay.com

Кивито е сезонен плод, много вкусен и изключително полезен. В него се съдържа най-голямо количество витамин С. В състава му намираме още полезни фибри, минерали, антиоксиданти и витамини. Може да си го набавим целогодишно, но през есента и зимата е най-удачно, тъй като у нас сезоните съвпадат с летния сезон в страните, в които се отглежда, и качеството е по-добро. Нека видим защо е добре да хапваме киви ежедневно и какво ползи за организма има то:

Кивито е суперхрана

Както споменахме, то е един от най-добрите източници на витамин С, като минава дори цитрусовите плодове. Дори само от едно киви си набавяме необходимото количество от витамина за деня. В него има още полезни вещества като калий, калций, желязо, фолати, фосфор и др. Чудесна добавка е към смутита, здравословни закуски и десерти и др.

Може да облекчи астмата

Заради противовъзпалителния ефект на кивито, то може да подейства и в борбата с астмата. Това се дължи на витамин С и антиоксидантите в него. Също така, високото съдържание на витамина спомага за овладяване на самите астматични пристъпи, както и при алергии, свързани с дихателните пътища.

Полезно за чревната флора

Кивито е богато на фибри и е подходящо за хора, страдащи от хроничен запек. Фибрите подхранват полезните бактерии в червата, грижат се за храносмилането, енергията ни и усвояването на полезните вещества от храната, която приемаме.

За здрава сърдечно-съдова система

Само 2-3 кивита дневно могат да ни спомогнат за понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите. Това сочи проучване от 2004 г. Поддържането на нормални липидни нива понижава риска от развитието на сърдечно-съдови проблеми и намалява вероятността те да се случат. Лошият холестерол е свързан с високо кръвно, уреждане на кръвоносните съдове, запушването им и риск от инфаркт или инсулт. Но с редовната консумация на киви вие може да нормализирате нивата на холестерол и да се спасите от евентуална поява на горепосочените състояния.

За добро зрение

Още една от ползите на кивито е за очите и зрението. То има свойството да намали риска от развитието на макулна дегенерация – един от причинителите на загуба на зрението. Това е благодарение на високото съдържание антиоксиданти в малкия зелен плод. Такива са и лутеинът и зеаксантинът – те се грижат за очното здраве и имат благоприятно влияние върху него. Данни от изследвания сочат, че редовната консумация на киви намалява риска от макулна дегенерация с цели 36%. А освен това е и вкусно! 

Хапвайте киви редовно, ползите са много!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com