Не ги пренебрегвайте: 9 ранни симптома на диабет

25744
Не ги пренебрегвайте: 9 ранни симптома на диабет
Снимка: iStock/Guliver

Диабетът е заболяване, засягащо способността на тялото ни да произвежда или реагира на инсулин, което води до висока кръвна захар. Първите симптоми често са почти незабележими и голяма част от хората не им обръщат внимание. 

Ако не се лекува, диабетът може не само значително да влоши качеството на живот, но и да намали продължителността му, поради което е изключително важно болестта да се диагностицира навреме.

Ето кои са най-често срещаните ранни признаци на диабет, които не трябва да пренебрегвате.

1. Повишена жажда и често уриниране

Повишената жажда (полидипсия) и честото уриниране (полиурия) са най-честите симптоми на диабета. В случая бъбреците не могат да абсорбират цялата излишна захар. Това е причината за честото уриниране, което ви кара да се чувствате дехидратирани. 

2. Повишен глад

Прекомерният глад (полифагия), заедно с повишената жажда и уриниране, споменати по-горе, съставляват 3-те основни признака на диабет. Ако тялото ви не произвежда достатъчно (или никакъв) инсулин или ако не реагира на него по нормалния начин, то не може да превърне храната в глюкоза, която клетките използват за енергия. И това става причината за повишен глад, който не изчезва след хранене. Всъщност постоянната консумация на храна единствено прави кръвната захар още по-висока.

3. Постоянна умора

Друг често срещан признак на диабет е постоянната умора. Тя е придружена и с повишена сънливост. Причината за това е, че във вашите клетки нямат достатъчно глюкоза, която те да използват за енергия. Дехидратацията, причинена от често уриниране, също допринася за чувството на изтощение.

Умората може да бъде симптом на много други състояния, някои дори немедицински (диета с тежки въглехидрати, твърде много кофеин, стареене). Но когато се комбинира с други симптоми от този списък, това вероятно е признак на диабет.

4. Замъглено зрение

Замъгленото зрение може да е ранен признак на диабет. Причината за него е нарушеният воден баланс в тялото, в резултат на което лещата на окото набъбва и променя формата си. 

Тези промени обикновено са обратими и зрението ви трябва да се нормализира при стабилизиране нивата на кръвната захар. Но ако диабетът не се лекува, тези промени могат да прогресират и да доведат до слепота.

5. Необяснима загуба на тегло

Необяснима загуба на тегло означава да отслабнете много без помощта на диети или упражнения. Тъй като тялото ви не може да използва глюкозата като източник на енергия, то започва да изгаря мазнини и мускулна маса, които използва за енергия. Това води до спадане на теглото ви.

Дехидратацията също допринася за внезапната загуба на тегло, тъй като тялото ви използва всички налични течности за производството на урина.

Неочаквана загуба на тегло е често срещан ранен признак на диабет тип 1, но може да засегне и хора, страдащи от диабет тип 2.

6. Сърбеж по кожата

Излишната захар се отделя в урината ви, тя поема течности от другите ви тъкани, включително и от кожата (най-големия орган). Друга причина за сърбеж по кожата са гъбичните инфекции, които са често срещани при хора с диабет.

7. Бавно заздравяване на раните по кожата

Бавното зарастване на рани по кожата често се оказва симптом на диабет. Високата кръвна захар не само увеличава възпалението при порязвания и рани, но също така води до лошо кръвообращение, което затруднява кръвта да достигне до увредените участъци. Това се отнася най-вече за краката. 

За пациентите с диабет не е необичайно да развият рани в тази част на тялото, които могат да доведат до по-сериозни проблеми.

Доспива ви се след хранене? Изследвайте се за тази болест!

Ако ви се приспива след хранене, имате желание да се отпуснете и се трупнали излишно тегло в областта на талията, това са само някои от...

8. Тъмни петна по кожата

Тъмните петна по кожата, които са с кадифена текстура, обикновено се появяват на врата, подмишниците, слабините, вътре в лактите, зад коленете и на кокалчетата на пръстите. Въпреки че това състояние може да засегне напълно здрави хора, то е често срещан признак на преддиабет.

9. Изтръпване на ръцете или краката

Изтръпването или болка в ръцете и краката е друг често срещан признак на диабет. Високата кръвна захар води до лоша циркулация на кръвта, а това от своя страна води до увреждане на нервите. Ръцете и краката, като най-отдалечените от сърцето части на тялото, страдат най-много.

Диабетът е хронично заболяване, което може да доведе до много сериозни усложнения, ако не се лекува. Колкото по-рано бъде диагностицирано, толкова по-лесно ще е да го контролирате. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com