НЕ правете това на празен стомах

8257
НЕ правете това на празен стомах
Снимка: iStock/Guliver

„Вие сте това, което ядете“ е добре позната мисъл. Но това, което правим преди хранене, има също огромно влияние върху здравето. Ето 8 неща, които не бива да правите на празен стомах.

1. Не приемайте лекарства

Аспирин, парацетамол и всички други противовъзпалителни лекарства не трябва да се приемат на гладно. Това намалява ефективността им и причинява сериозни здравословни проблеми (гастрит, язва).
Съвет: Млякото намалява негативния ефект на тези лекарства.

2. Не пийте кафе

Кафето стимулира производството на киселини, които причиняват проблеми на стомаха, ако се пие на гладно. Пропускането на закуската и след кафето води до дефицит на серотонин и мрачно настроение до края на деня.

Съвет: Ако не може да се откажете от навика да пиете кафе сутрин, добавете мляко или сметана. Мазнините в млякото намаляват негативните ефекти. Пийте чисто кафе само на пълен стомах.

3. Не пийте алкохол

Ако пиете алкохол на гладно, абсорбацията му се увеличава двойно, а и следва тежък махмурлук. Бързата абсорбация на алкохол в организма ви няма да мине без негативни последствия за черния дроб, сърцето и бъбреците.

Съвет: Най-добре е да хапнете поне един малък сандвич, в идеалния случай с масло.

4. Не дъвчете дъвка

При дъвченето на дъвка се произвежда храносмилателна киселина, която води до разрушаване на стомашната лигавица. Ако го правите постоянно, може да си причините гастрит.

Съвет: Изберете дъвки с естествени подсладители (ксилитол, сорбитол), които са по-малко вредни от тези със захар, аспартам, цикламат. Избягвайте дъвченето на дъвка за повече от 10 минути, дори и на пълен стомах.

5. Не си лягайте гладни

Гладът и ниските нива на кръвна захар пречат да заспим. Интересно, но липсата на сън увеличава нивото на хормоните на глада. Това е причината да ядем повече на следващия ден, след като сме пропуснали вечерята.

Доказано: Тази закуска пази здравето ни крепко

Редовната консумация на ръжен хляб за закуска помага за предотвратяване на заболявания и, противно на общоприетото схващане, не води до...

Съвет: Да прекалите с яденето преди сън също е лоша идея. Най-доброто решение е да приемате млечни продукти, защото са богати на магнезий и калций, които осигуряват здрав сън.

6. Не тренирайте интензивно

Смята се, че упражненията на празен стомах горят повече калории. Истината е, че това не влияе на отслабването. От друга страна, тренировките на гладно водят до загуба на мускулна маса. Интензивността на упражненията също намалява поради липса на енергия.

Съвет: Ако имате проблеми със стомаха, най-добре хапнете нещо, защото физическата активност предизвиква производство на стомашен сок, което е много вредно за празния стомах.

7. Не пазарувайте

Спирулина: 5 невероятни ползи на тази супер храна

Морските зеленчуци като водораслите са популярни от доста време насам за всеки, който иска да се храни здравословно. Те са пълни с хран...

На празен стомах купуваме повече храна, отколкото имаме нужда. Според проучване, вътрешното послание на „искам храна“ минава просто в „искам“, което води до пазаруване на всякакви неща, не само храна.

Съвет: Правете си списък за покупките и плащайте в брой. При плащане в брой сме склонни да харчим по-малко отколкото при плащане с карта.

8. Не спорете

Проучванията доказват, че гладът ни прави по-нервни и сприхави. Самоконтролът изисква енергия, която ни липсва, когато стомахът ни е празен.

Съвет: Ако нямате време за хапване преди дискусия или важна среща, пийнете нещо топло и предложете същото на събеседника си. Така разговорът ще бъде много по-приятелски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Кардиолог: 3 причини, поради които хапчетата за кръвно НЕ действат

Хората с тази кръвна група се раждат с най-силен имунитет

Лекар: Изтръпване на ръцете и краката след сън издава тези заболявания

Това е най-добрият навик за черния дроб

Кога трябва да се тревожим за ниския холестерол

Какво показва изтръпването на ръцете за здравето ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com