Неизлекуваната навреме депресия може да бъде опасна

4624
Неизлекуваната навреме депресия може да бъде опасна
Снимка: iStock/Guliver

Понякога неизлекуваната навреме депресия може да бъде опасна за здравето на хората и в по-крайни ситуации, дори за живота.

Това каза в интервю за Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин психологът Бисера Борисова. По думите ѝ депресията би могла да бъде един от факторите, който да подтикне човек да сложи край на живота си, но далеч не трябва да се прави пряка връзка между депресия и самоубийство. Борисова уточни, че депресията не е единствената възможна причина, поради която човек може да започне да мисли за край на живота си.

5 неща, които доказват, че си струва да пиете по кафе

Всеки ден милиони хора по цял свят започват деня си с чаша кафе. Ако сте сред тях, тези 5 факта за любимата ви кофеинова напитка ще ви ...

„По-скоро се работи върху това, как да разпознаем вероятната опасност и в областта на превенцията от самоубийства“, каза Борисова. Тя уточни, че думата депресия е приела много широк смисъл, доста често я използваме без изобщо да се касае за депресия, а просто за спад в настроението поради някаква житейска ситуация или разочарование. По думите ѝ не трябва да бързаме да си слагаме диагнози. Борисова каза още, че в състояние на депресия човек започва да чувства загуба на енергия, губи интерес към обичайните дейности в живота, а понякога тя е съпътствана с едно усещане за тъга. „Може да се получи затруднена концентрация, себекритичност, чувство за безнадеждност, някои физически оплаквания, които доста често са свързани със симптоматиката на пролетната умора – раздразнителност и трудно вземане на решения”, каза психологът.

По думите ѝ в крайни случаи може да има мисли за край на живота, но тогава вече става дума за клинична депресия и по-тежки състояния. Борисова каза още, че за превенция на депресивните състояния е добре да започнем да приемаме повече витамини, плодове и зеленчуци.

Според Бисера Борисова изключително важен е витамин D, тъй като през зимните месеци слънцето по-често липсва.

"Необходими са ни повече разходки на чист въздух, ведри мисли, както и да се занимаем с любимите си неща, например хобита през свободното време. Тялото и психиката ни се адаптират за следващия сезон от годината и не трябва да се претоварваме с много работа“, уточни Борисова. По думите ѝ ако човек започне да се чувства подтиснат не е добре веднага да мисли, че е в депресия, а трябва да изчака, защото е вероятно това да е просто умора.

Самотата е по-пагубна за здравето дори от затлъстяването

Самотата и социалната изолация представляват по-голяма заплаха за човечеството от затлъстяването. До такъв извод са стигнали психолози ...

„Ако нещата се задълбочат и усещаме, че вървим надолу и се потапяме в едни негативни емоционални състояния и това се отрази на ежедневните ни задължения и на съня ни в период около две седмици, е добре да се направи консултация със специалист или поне с личния лекар, за да избегнем по-тежки последствия, да се чувстваме добре и да живеем щастливо”, добави Бисера Борисова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com