Нормално ли е вагиналното течение

31141
Нормално ли е вагиналното течение
Снимка: iStock/Guliver

Влагалищният секрет е неприятен, неудобен и може би, дори понякога досаден. Изглежда никой не иска да говори за това. Някои жени изглеждат доста смутени от факта да го имат. Вярвате или не, това е често срещан симптом, за който много жени не смеят да коментират, да попитат, да споделят, нито с приятелки, нито с лекуващия лекар, нито със съпруга.

Научете топ 5 причини за вагинално течение и кога трябва да се тревожите за това.

Макар и малко грубо, вагиналното течение не е непременно ненормално. Реално, много жени имат, т. нар. физиологична вагинално течение. Такова съществува, през целия им живот. То е обичайно нещо. Това усещане може да варира, в зависимост от менструалния цикъл и дори да се влоши по време на овулация или бременност. Може да се развие и по време на сексуална възбуда или при употреба на хормонални контрацептиви.

Какво е вагинално течение?

Женската генитална система има многобройни жлези, които помагат да се изчистят бактериите и отломките, които се намират там. Тези жлези поддържат чистотата в женския организъм. Те произвеждат течност за измиване на цялата мръсотия. Това „изпускане“ може да бъде ясно, жълто или бяло, а миризмата му може да се промени с менструалния цикъл.

Понякога освобождаването може да е знак за нещо, което налага допълнително изследване и лечение. Ако цветът, текстурата, количеството или свързаните с тези симптоми са неудобни, трябва да вземат, предвид различни причини за вагинално течение.

Какво може да причини ненормално вагинално течение?

Ето първите пет причини за вагинално течение:

Безопасно ли е да пиете лекарство след срока му на годност?

Боли ви глава, отваряте шкафа с лекарствата и виждате, че срокът на годност на болкоуспокояващото е минал. Можете ли все пак да си взем...

Дрожди: Единият признак, че вагиналният секрет може да е ненормален е ако усетите признаци на сърбеж. Дрождите имат тенденция да нарастват, когато добрите бактерии, които обикновено се намират във влагалището, изчезнат. Това може да се случи с удвояване или приемане на перорални антибиотици. Дрождите могат да растат и да се развиват, когато има по-високи нива на кръвна захар. Това обяснява и защо диабетиците са склонни да ги имат по-често. Най-често влага, като от потта, може да предизвика инфекция с дрожди. Изхвърлянето на тези секрети, често се описва като бяла или слузеста текстура.

Бактерии: Ако в женската полова система има свръхрастеж на анормални бактерии, това може да се развие състояние, наречено бактериална вагиноза. Това е най-честата причина за ненормално вагинално течение. Жените го описват с миризма на риба по време на отделянето. Лечението е задължително с антибактериални средства, който може да се приема като хапче или като вагинален крем.

Инфекции на пикочните пътища: Ако почувствате болка или парене при уриниране, вагинален секрет може да означава инфекция на пикочните пътища. Това може да се случи, когато бактерии от близката ректума навлизат, през входа на пикочната система в уретрата (тънка тръба, която пренася урина от пикочния мехур към външната част на тялото), която седи в горната част на вагиналния отвор. Един прост тест за урина може да потвърди това, а антибиотиците да го излекуват.

Инфекции, предавани по полов път (STI): Ако сте сексуално активни, е важно да се тествате за две от най-често срещаните STI, хламидия и гонорея, които могат да причинят ненормално вагинално течение. Това може да стане, чрез цитонамазка или чрез изследване на урина. Специални антибиотици са предназначени за борба с тези две бактерии. С тях трябва да се лекуват и двамата партньорите. В противен случай се получава омагьосан кръг, в които инфекцията само се прехвърля.

Трихомонади: Съществува и специална подгрупа от STI, която може да произведе характерен пенист зелен / жълт вид вагинално течение. Много жени изпитват и по-горе споменатата "рибена миризма", която се дължи на бактериална вагиноза. За да се установи заболяването се прави специален тест. Такъв е наречен мокър монтаж, при който клиницистът взема проба от вагиналния секрет и го гледа под микроскоп. Това изследване може да диагностицира вид инфекция, която подлежи на лечение. Тук отново и двамата партньори се лекуват едновременно.

5 знака, че в тялото ви са се натрупали токсини

Токсините се трупат ежедневно в нашето тяло и ако достигнат определено ниво, могат да доведат до тежки болести. Кои обаче са симптомите...

Как да се предотврати ненормално вагинално течение?

- Избягвайте прием на антибиотици;

- Ако сте диабетик, не забравяйте да се консултирате с лекуващия лекар и да проследите нивата на захари;

- След като използвате банята, избършете отпред назад (не обратното);

- Използвайте презерватив, ако сте сексуално активни, за да предотвратите полово предаваните инфекции.

Проф. Кантарджиев: Не си пипайте носа и устата с мръсни ръце

В момента са доминиращи риновирусите, каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по паразитни заболявания и ...

Кога да посетите лекар относно течението?

- Ако имате някакви съмнения или симптоми от типа:

- Болка в корема;

- Треска;

Парещо уриниране;

Заболяванията на щитовидната жлеза и какво трябва да знаем за тях

Заболяванията на щитовидната жлеза са сред най-често срещаните. Нарушенията в работата на този орган се отразяват неблагоприятно на мет...

- Вагинален сърбеж (който не отшумява без рецепта);

- Болка при полов акт;

- Вагинално кървене при полов акт.

- Задължително е да обърнете внимание и незабавно да потърсите лекарска помощ.

Това съдържание не замества никакви медицински съвети и не замества никакви медицински преценки или разсъждения от личен лекар. Грижете се за здравето си, както отвън, така и отвътре!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com