Основните митове за хляба

32810
Основните митове за хляба
Снимка: iStock/Guliver

От яденето на хляб се напълнява ”... Или не? Много хора обичат хляб, но колко полезен или вреден е той? Институтът за хляб и диетологът Мария Сител изброиха пет мита за хляба, представени от шведския вестник Expressen в превод от агенция Фокус.

Хлябът е вкусен, но въпреки че историите за „опасния“ хляб са предимно митове, все пак трябва да го ядете умерено (да, но това се отнася за всичко, което ядем). Не можеш да се яде хляб дълго време, така да се каже.

Черният хляб е по-здравословен от белия

По-здравословен ли е ръжният хляб от белия? Всъщност хлябът може да бъде черен по различни причини, например заради сиропа, който му придава цвят. Ползата от хляба се определя от количеството на пълнозърнестото брашно в него, което предотвратява развитието на сърдечно-съдови заболявания. Ето защо е по-добре да ядете пълнозърнест хляб и не забравяйте, че той може да бъде или черен, или бял.

От хляба се дебел

Експерт: Много е рано да говорим за промяна на цената на хляба

"Много е рано да говорим за промяна на себестойността на хляба, но не виждам промяна в тенденцията той да бъде най-евтината храна." Тов...

Не, не е вярно Теглото не зависи от това какво ядете, а от това колко - и как се движите. Важно е съотношението на усвоените калории / енергия и калории, които тялото изразходва. От хляб, богат на пълнозърнесто брашно, определено ще се почувствате сити (и следователно силни и пълни с енергия) по-дълго, отколкото от хляб с малко количество пълнозърнесто брашно.

Коремът „набъбва“ заради хляба

„Проблемният корем“ рядко се свързва с консумацията на хляб. Газовете могат да се образуват от стрес, заседнал начин на живот и недостатъчен прием на течности. Най-честата причина е синдромът на раздразненото черво, който е свързан със стрес. Или може би стомахът ви мърмори, защото сте яли нещо, към което имате непоносимост? Говорете с Вашия лекар или диетолог, за да определите кои храни са подходящи за Вас.

Хлябът съдържа „лоши” въглехидрати

Основният източник на енергия за тялото са въглехидратите, които се намират например в макароните и хляба. Въглехидратите са необходими, за да работят червените кръвни клетки и мозъкът, както трябва. Затова трябва да ядем повече въглехидрати, които се съдържат в пълнозърнестите храни.

Ирландски хляб в 5 стъпки

Ако сте гледали апокалиптични филми за края на света, то тогава със сигурност знаете, че идва един момент в живота на човек...

Пълнозърнестият хляб спомага за намаляване на колебанията на кръвната захар, което означава, че ще бъдете сити по-дълго. Това означава, че ще стане по-лесно да се съпротивлявате и да не консумирате допълнителни калории между храненията, от които тялото след това не може да се отърве.

Хлябът не е истинска храна

Сандвич с нещо вкусно може да послужи като пълноценно хранене. Разбира се, всичко зависи от това какъв вид хляб ще изберете и с какъв точно сандвич ще направите. Ако използвате пълнозърнест хляб, ще получите протеини, а ако сложите варено яйце, авокадо, няколко резенчета пуешко и евентуално спанак, тялото ще бъде напълно удовлетворено и сито.

Ето защо е добре да ядете хляб

Яденето на хляб е полезно за нашата планета, особено ако правите „екологично чисти“ сандвичи. Отглеждането на пшеница, ръж и овес не влияе толкова много на климата, както, например, производството на месо и млечни продукти. Затова е разумно да се яде повече хляб. И ако започнете сами да печете хляба си, тогава също така ще спестите пари и ще намалите употребата на пластмаса, което причинява големи щети на планетата. Освен това можете сами да определите състава на собствения си хляб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com