Откриха добавка, която лекува тревожността

4835
Откриха добавка, която лекува тревожността
Снимка: iStock/Guliver

Естествена хранителна добавка от растителен произход може да бъде използвана, за да помогне за намаляване на тревожността, според проучване от Научния институт на Вайцман в Реховот.

Доказано е, че веществото - бета-ситостерол, намалява безпокойството при мишки и произвежда този ефект както само по себе си, така и в синергична комбинация с антидепресанта Prozac.

Надграждайки изследвания, извършвани от няколко години, изследването изследва международни геномни бази данни, за да открие съществуващи лекарства или съединения, имитиращи определена генна експресия, която би помогнала да се предизвика „спокойствие“. Това доведе до тестове, включващи бета-ситостерол, които показаха значително намаляване на тревожността при гризачи.

Но най-забележителното при тези открития е, че мишките, на които е даван бета-ситостерол, не са показали нито един от страничните ефекти, свързани с досега използваните лекарства против стрес и тревожност.

Лечението на тревожност винаги е било предизвикателство, защото е критично средство за оцеляване, наследено през целия еволюционен процес. Веригите за тревожност са тясно свързани с други основни вериги в мозъка, свързани с различни жизненоважни функции като паметта и осъзнаването, поради което често се влияят от странични ефекти, предизвикани от успокоителни медикаменти.

„Един от основните проблеми със съществуващите лекарства против тревожност е, че те произвеждат странични ефекти, така че ако бета-ситостеролът може да помогне за намаляване на дозата на такива лекарства, това може потенциално да намали и нежеланите странични ефекти“, каза д-р Николас Панайотис, един от водещите учени в изследването.

Бета-ситостеролът е естествено вещество и може да се намери в бадеми, шам фъстък, различни зърнени храни и особено в авокадото. Те обаче не съдържат достатъчно бета-ситостерол, за да доведат до бърз успокояващ ефект.

„Ще трябва да ядете авокадо ден и нощ, за да получите нужната доза и е по-вероятно да развиете храносмилателни проблеми, отколкото да облекчите безпокойството си“, каза Панайотис.

Констатациите, публикувани в академичното списание Cell Reports Medicine, изглеждат обещаващи, но са необходими клинични изпитвания, преди бета-ситостеролът да бъде препоръчан като средство за намаляване на тревожността при хората, се казва в доклада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com