Проучване: Ако не спортувате и се разболеете от коронавирус, рискът да влезете в болница е двоен

2837
Проучване: Ако не спортувате и се разболеете от коронавирус, рискът да влезете в болница е двоен
Снимка: Getty Images/Guliver

Лекари от САЩ, наблюдавали развитието на коронавирусна инфекция при над 48 000 пациенти в Калифорния стигнаха до заключението, че слабата физическа активност удвоява вероятността за постъпването им в болницата и почти утроява риска от смърт от COVID-19. Констатациите на изследователите са публикувани в статия в British Journal of Sports Medicine, а всъщност общата база на изследването е над 103 000 души, от които са подбрани въпросните 48 000.

"Нашите наблюдения показват, че ниската физическа активност е един от най-опасните рискови фактори за инфекция със SARS-CoV-2 в сравнение с пушенето, затлъстяването, диабета и хипертонията. Органите на общественото здравеопазване по целия свят трябва да имат това предвид в своята работа с населението, което е особено важно, като се има предвид колко трудно е да се поддържа форма по време на изолация", пишат изследователите.

Само 4% от българите спортуват, в Европа – над 25%

В България едва 4% от хората спортуват активно, което е твърде малко в сравнение с другите страни в Европейския съюз, където са около 3...

През изминалата година лекарите и биолозите идентифицираха няколко рискови фактора, които допринасят за развитието на тежки форми на коронавирусна инфекция и значително увеличават шансовете за попадане в интензивно отделение за лечение на COVID-19. По-специално болестите на сърцето и кръвоносните съдове увеличават вероятността за смърт на пациентите повече от четири пъти, а страдащите от затлъстяване и диабет са около три до пет пъти по-склонни да попаднат в спешните отделения на болниците.

Група американски лекари, ръководени от Робърт Сулис, изследовател в медицинския център Kaiser Permanente във Фонтана (САЩ), обърнаха внимание на факта, че много от тези здравословни проблеми възникват или се влошават при липса на физическа активност. Водени от тази идея, учените проследяват как физическата форма на пациентите влияе върху хода на заболяването след заразяване с коронавирус.

Според Сулис и неговите колеги ниската физическа активност е един от най-опасните и важни рискови фактори, чието съществуване трябва да се вземе предвид в борбата срещу настоящата епидемия от коронавирус и по време на профилактиката на последващи негови огнища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com