Смес от смокини с прясно мляко смазва болното гърло и лекува кашлицата

38079
Смес от смокини с прясно мляко смазва болното гърло и лекува кашлицата
Снимка: https://pixabay.com

Дойде сезонът на смокините и хората вече берат и похапват вкусния плод. Някои го правят на сладко, други предпочитат да го ядат в суров вид. Но не всички са наясно, че смокинята може да лекува болно гърло и неприятната кашлица. Нужни са ви две основни съставки - изсушени смокини и прясно млекце. Когато премете само две лъжици от тази чудодейна смес, болките в гърлото се потискат и отшумяват само за 2 часа, а кашлицата започва да отслабва, докато спре напълно.

Предимството на смокинята е, че чрез нея се улеснява отхрачването и тя е идеална за възстановяване след неприятни болести на белите дробове. В състояние е да облекчи всяка една респираторна инфекция и да ускори преминаването й до пълно оздравяване.

В смокинята се съдържат белтъчини и съединителна тъкан, затова тя се ползва активно и за слабително. В нея има и калий, който подпомага сърдечния мускул. Тя е богата на витамин А и Б.

Защо смокините са полезни и как да ги ядем правилно?

Смокините  са любим летен плод на мнозина. Но освен вкусни, те са и изключително полезни заради изобилието на ценни вещества в тях...

Млякото от своя страна набавя мазнини, които подобряват усвояването на изброените витамини. Това е причината при смесването им те да действат лечебно на възпаленото гърло.

Тази отвара спомага за сваляне на температурата. Това се получава, защото от нея човек отделя повече пот, а това е ефективно за понижаване на високата температура. Когато се дава на деца е добре да се подгрее, за да се засили ефектът й.

Ако децата са на възраст над година, смокините са варят заедно с пълномаслено мляко. Ако детето страда от алергия, краве млякото може да се замени с козе.

Бременните жени също могат за употребяват мляко със смокини без притеснение. Единствените противопоказания са за хора с диабет, защото в сушената смокиня има доста захар.

Как да приготвите най-ефикасната отвара от мляко и смокини:

Сладко от смокини: вкусно и полезно

Що се отнася до конфитюрите, пред очите ни се представя широк, интересен и вкусен свят. Преди години картината беше сведена до шепа осн...

Нужни са ви 300 милилитра прясно мляко - купешко или домашно. Четири-пет сушени смокини са достатъчни.

Как се приготвя:

Потопете парченцата от смокините в млякото и поставете тенджерката на бавен огън, като я захлупите. Уверете се, че сместа ври около 30 минути и когато остане наполовина, тя ще се сгъсти. Махнете я от котлона и загърнете тенджерата във вълнено одеяло. Оставете я да изстине, за да може смокините да отделят полезните си вещества. Прецедете отварата, а плодчетата може да си ги изядете.

Приемът е до 2 чаени лъжици, докато е топло. Другото количество се слага в някакъв съд и се държи в хладилника. Сместа може да се сгъсти и следващия път трябва да я стоплите, преди да я употребите отново.

Напитката е много приятна и е идеална за ранна превенция към настинка. Ако усещате начална болка в гърлото - не се колебайте, а си я направете. По желание може да се добави пчелен мед, за да се подсили ефектът. Не я приемайте твърде гореща, нека да придобие температурата на тялото ви и да е приятно топла.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com