Спортувайте, но спазвайте важни принципи

3882
Спортувайте, но спазвайте важни принципи
Снимка: iStock/Guliver

Има едно сигурно нещо, което помага на имунитета и това е любителският спорт. Ние, кардиолозите, препоръчваме спорта, категоричен е доц. д-р Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология към Медицинския институт на МВР.

Коронавирусът е характерен за хората с наднормено тегло. Затова спортът е полезен. Има обаче две основни условия, за да бъде спорта здравословен, а не обратното, подчерта той пред БНТ.

След края на епидемията ни заплашва вълна от инфаркти

Всяка десета преждевременна смърт в света е свързана със заседналия начин на живот или затлъстяването, са изчислили британски учени. Хо...

Първо, човек не вдига тежести повече от неговото нормално тегло.  И, второ, спортувайте докато се чувствате добре, докато нямате болка, задух стягане. Това е вторият критерий, това е здравословен спорт. Това не е професионален спорт. Не е експериментално лечение, безспорно е, каза кардиологът.

Още съвети от доц. д-р Марчев: До какъв пулс да се спортува: 200 минус годините ви – ако сте 60 годишен – 140, посъветва доцентът. Какво е по-добре по-малка тежест - голям брой повторения или обратното – " ако искаш дебели мускули – голям брой повторения. Ако ще ходиш на състезание – тогава голяма тежест вдигай малко пъти."

Трябва и разумно хранене. Съветът на експерта тук е да се върнем към българските корени: плодове и зеленчуци; пълнозърнести храни (черен хляб и т.н.);  варива – боб, леща; българското кисело мляко.

Спортът е лечение и за друго в днешно време: "Спортът оправя и психиката. Най-сигурният начин да оправиш психическите си натоварвания, е със спортни натоварвания, коментира още специалистът.

В Русия лекари, болни от коронавирус, падат от прозорците

Лекарят от Спешна помощ Александър Шулепов от с. Новая Усман (Воронежка област) е паднал от прозореца на втория етаж на болницата, в ко...

Пазете си психиката. В момента що е медия, навсякъде се бълва отрицателна информация. Болните са хора като теб и мен. Какво им се случва – първо те затварят в болница, второ, твоите близки не могат да те виждат, трето, около теб се разхождат хора със скафандри. Страхът поразява много повече от реалната опасност – тук ситуацията е същата. Фокусирането върху определени групи (белодробни проблеми, например) ги поставя в ситуация на повече тревожност.Тези хора се нуждаят от ободряване, коментира доцентът

"Болниците са полупразни, защото хората ги е страх. И това създава отложени проблеми, които ще възникнат в бъдеще, когато дойдат в болниците.", каза още той.

Друг проблем е, че всички изследвания се концентрират върху коронавируса. Сега трябва да мислим каква диагноза бихме сложили, ако този човек не идва в ситуация с короанвирус, даде съвет на лекарите експертът.

"Има повишена смъртност от инфаркти на улицата. Тази заплаха (страх и коронавирус - бел.ред. ) пречи много. Факт вече в Германия, Италия и САЩ. В момента, ако припадне човек на улицата – заради инфаркт, никой няма да посмее да го пипне.", каза още лекарят.

Да преоткрием спорта заради карантината

Положителната страна на карантината е, че много хора ще преоткрият спорта. Това каза фитнес инструкторът Магдалена Бакалова в интервю з...

Безпокойството ще я направи проблемът двоей, то съсипва психиката на болните, подчерта отново той. Нуждаем се от оптимизъм

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com