Страхова невроза - симптоми и лечение

216734
Страхова невроза - симптоми и лечение
Снимка: iStock/Guliver

Паническото разстройство, или така наречената страхова невроза е заболяване, което се характеризира със следните симптоми: необясними и непричинени от нищо тревога и безпокойство, страх от смъртта и постоянно чувство, че ще се случи нещо лошо, страх от преминаване по мост или стоене на висок балкон, страх от тъмнината, от дявола и други такива странни и необясними страхове. Ако обаче става дума за реална опасност а живота, например заболяване, то тогава вече не говорим за страхова невроза.

Какво е страхова невроза?

Това заболяване се открива най-често в тежката си форма, а основната причина за това е, че болните не искат да признаят че имат проблем. Най-честият симптом на страховата невроза са пристъпите на страх. Те възникват изведнъж, без видима и обяснима причина, и тяхната продължителност е от около 10 до 30 минути, а в редки случаи и повече от час. Честотата на пристъпите е от 2 до 4 пъти седмично.

Какво е епилепсия и какви са сипмтомите

Eпилепсията e eдно от най-често срещаните неврологични заболявания. В превод от гръцки, епилепсия означава атака, нападам. Характе...

Страховата невроза може да бъде причинена от преживяна катастрофа или новина за такава, от тежка физическа травма (падане, побой и други), силна уплаха по време на сън и други.

Страховата невроза има тринадесет най-характерни признака: страх от загуба на контрол, недостиг на въздух, задушаване, виене на свят, страх от смъртта, ускорено сърцебиене, чувство за омекване на крайниците, треперене на тялото, болки в гърдите, силно и обилно потене, усещане за силна топлина на тялото, деперсонализация и гадене или неприятно чувство в корема. За да говорим за истински пристъп на страхова невроза, едновременно трябва да са налице поне четири от тези признаци. Възможно е обаче, пристъпът на страхова невроза да се характеризира и само с 2 или три от посочените признаци.

Много често, болният опитва да изключи и елиминира причинителите на пристъпи на страхова невроза. В повечето случаи обаче, вместо да се случи това, болният остава в тревожно очакване на следващия пристъп.

Най-често, засегнати от страхова невроза са хората на възраст между 25 и 45 години. В наши дни, 1.5 % от населението в световен мащаб, е засегнато от заболяването. Всъщност, този процент вероятно е в пъти по-голям, но поради това, че често болният не признава проблема си, по официални данни, това е процентът на засегнатите от страхова невроза.

Полезните храни: 7 свойства на ряпата

Ряпата е изключително полезен зеленчук, независимо какъв е сорта му. Използва се против кашлица и за стимулиране дейността на жлъчката....

Както всяка друга болест, така и страховата невроза, ако бъде своевременно и адекватно открита и лекувана, пълното й лечение е напълно възможно и реално. Това обаче се случва рядко, тъй като, както вече няколкократно казах, болните не признават че имат проблем, и поради тази причина, страховата невроза бива диагностицирана чак когато е навлязла в тежката си фаза. В такъв случай, лечението е с медикаменти и редовни посещения при психотерапевт.

Колкото и странно да звучи за някои, страховата невроза е заболяване, което не е за подценяване, тъй като може да доведе до тежка депресия, затваряне в себе си, дистанциране и загуба на контакт с заобикалящия ни свят и т.н. Навременното й откриване и адекватно лечение могат да предотвратят редица негативни последствия за болния.

Освен медикаментозно, страховата невроза може да бъде лекувана и с билки, но в никакъв случай не предприемайте самолечение. При съмнение за страхова невроза, незабавно потърсете своя лекар, който ще Ви посъветва какво лечение да предприемете, или пък ще Ви насочи към специалист психотерапевт, който да приложи адекватно лечение на заболяването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com