СЗО алармира: На всеки 40 секунди някъде по света някой се самоубива

2310
СЗО алармира: На всеки 40 секунди някъде по света някой се самоубива
Снимка: Getty Images/Guliver

По повод Световния ден на психичното здраве 10 октомври, тази година Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че на всеки 40 секунди някъде по света някой посяга на живота си. Най-често срещаната причина за самоубийствата в световен мащаб са депресивните състояния и психичните разстройства, съобщават от "Анима България".

Статистиките на международни здравни общности и организации показват, че близо 4% от населението на света е засегнато от депресия. Общата икономическа тежест, породена от депресията, е 210,5 милиарда долара, като се предвижда 12 милиарда работни дни до 2030 година да се губят всяка година, поради психични заболявания.

Затлъстяването - няма хапче или ефективна диета против него

Чудно хапче или ефективна диета, която би излекувала затлъстяването, все още не е измислена. Това заяви пред РИА Новости, един от основ...

“Най-честата причина за нетрудоспособност в света са депресивните разстройства, като във всеки един момент от тях страдат около 120 милиона души. Преди четиридесет години това беше болест на средната възраст и засягаше хора около 40-50 годишна възраст. Сега обикновено започва между 20-30 годишна възраст. Не е известно защо, но жените са два пъти по-податливи на депресия от мъжете, като имате предвид, че ежегодно близо 6 милиона мъже развиват депресивни разстройства. Статистиките не включват хората, които изпитват честа тревожност, уморени са от ежедневието, работят под стрес или преживяват трудни житейски ситуации. На практика това може да е всеки един от нас. Невинаги хората осъзнават навреме, че са преуморени, че съзнанието им е под стрес, че са застрашени от “прегаряне” и че имат нужда от помощ”, обяснява клиничният психолог Петя Стойчева Кривицки.

Американската психиатрична асоциация определя, че сред симптоматиката на депресивните епизоди са поне две седмици на депресивно настроение или загуба на интерес или желание за извършване на рутинни ежедневни или професионални дейности, както и още симптоми като: проблеми със съня (трудно заспиване или прекалено много сън), промени в теглото и апетита (промяна на повече от 5% телесно тегло на месец, намаляване или увеличаване на апетита), намалена енергия или хронична умора, трудности с концентрирането и вземането на решения, психомоторна възбуда или забавяне (бавни физически движения или неволни безцелни движения), натрапливи мисли за смърт или самоубийство.

За превенция и поддържане на добро психично здраве Петя Стойчева Кривицки препоръчва редовно хранене, по-малко стрес и повече време за почивка. Спортните занимания, йога или разходки сред природата са задължителни. 

“Няма една-единствена универсална причина за депресия или психично разстройство. При всеки е индивидуално и много зависи от мозъчна химия, хормони, генетика, житейски опит, физическо здраве и други фактори, които определят социалния, личния и професионалния живот на личността. Важно е да се знае, че веднъж диагностицирани, депресията и тревожните разстройства са лечими! Лечението е в компетенцията на психолози и психиатри, които могат да помогнат на личността да се справи и излекува”, пояснява още Петя Стойчева Кривицки.

СЗО прави глобален регистър за изследванията върху човешкия геном

СЗО създава глобален регистър за изследванията върху манипулациите на човешкия геном, след призивите за прекратяване на подобни практик...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com