Тези хора трябва да се пазят, защото са предразположени към бъбречни заболявания

2782
Тези хора трябва да се пазят, защото са предразположени към бъбречни заболявания
Снимка: iStock/ Guliver

Смъртоносният страничен ефект от топлинния стрес е заплаха за нарастващия брой работници в горещи климатични условия, предупреждават лекари.

Хроничните бъбречни заболявания, свързани с топлинния стрес, могат да се превърнат в сериозна здравословна епидемия за милиони работници по света с повишаването на глобалните температури през следващите десетилетия, предупредиха лекари.

Според тях спешно са необходими повече изследвания на връзките между топлината и ХБЗ - хронични бъбречни заболявания с неясна причина - за да се оцени потенциалния мащаб на проблема, както съобщи „Гардиън“.

За разлика от конвенционалната форма на хроничните бъбречни заболявания, която представлява прогресивна загуба на бъбречната функция, наблюдавана предимно сред възрастните хора и тези, страдащи от други заболявания като диабет и хипертония, епидемии от ХБЗ вече се появиха предимно в горещите, селски райони на страни като Салвадор и Никарагуа, където необичайно голям брой селскостопански работници започнаха да умират от необратима бъбречна недостатъчност. В други части на Централна Америка, както и в Северна Америка, Южна Америка, Близкия изток, Африка и Индия, също започнаха да се регистрират случаи, при които ХБЗ засягат голям брой хора, извършващи тежък физически труд при високи температури.

Бъбреците са отговорни за баланса на течностите в организма, което ги прави особено чувствителни към екстремни температури. Налице е очертаващ се консенсус, че ХБЗ трябва да се признае за увреждане, свързано с топлинен стрес, при който работниците развиват едва доловими увреждания на бъбреците си всеки ден, докато са на полето. Това от своя страна може да се развие до тежко бъбречно заболяване или пълна бъбречна недостатъчност с течение на времето. Това повтарящо се нискостепенно увреждане на бъбреците не е задължително да има симптоми, така че работниците може дори да не знаят, че се разболяват с течение на времето, докато нещата не се влошат дотолкова, че да се стигне до краен стадий на бъбречно заболяване, казва д-р Сесилия Соренсен, директор на Глобалния консорциум за климат и здравно образование в Колумбийския университет.

"Мисля, че просто нямаме представа какъв е обхватът на проблема, защото не провеждаме наблюдение за него", каза тя. 

Засегнатите обикновено са хора, които работят в горещи условия на открито и произхождат от непропорционално уязвими среди - социално и икономически - с ограничен достъп до медицински грижи или застраховки, или живеят в райони със скромна здравна инфраструктура.

Соренсен заяви, че според настоящите данни изглежда, че тежестта на бъбречните увреждания се влошава толкова повече, колкото по-уязвим и отчаян е работникът. Тя казва, че тези, които нямат контрол върху условията на труд или са стимулирани да работят по-дълго време без почивки, като например работниците, на които се плаща за това колко плодове са набрали или колко захарна тръстика са отрязали, вероятно са най-засегнатите.

"Те се разболяват от работата, която вършат, но нямат други възможности, а в работната среда има много малко регулаторен надзор, който да предотврати това. Това е огромно "сляпо петно" и проблем за човешките права", каза тя.

Професор Торд Кьолстрьом от Националния център по епидемиология и здраве на населението към Австралийския национален университет заяви, че топлинният стрес не получава необходимото внимание в дебатите за това как да се смекчат най-тежките последици от климатичната криза.

"С увеличаването на броя и интензивността на горещите дни все повече работещи хора ще бъдат изправени пред още по-големи предизвикателства за избягване на топлинния стрес, особено две трети от световното население, което живее в тропичните и субтропическите райони. Топлинното изтощение застрашава препитанието на милиони хора и подкопава усилията за намаляване на бедността", заяви Кьолстрьом, който е и бивш член на Междуправителствената експертна група по изменение на климата.

"Глобалното затопляне е сериозна заплаха както за живота на работниците, така и за поминъка на милиони хора. Възникващите политики в областта на климата трябва да вземат предвид това, ако искаме да имаме някакъв шанс да се справим с това, което ни очаква."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com