Тези храни ще ви помогнат едновременно от главоболието и безсънието

5502
Тези храни ще ви помогнат едновременно от главоболието и безсънието
Снимка: iStock/Guliver

С право главоболието може да се нарече болестта на 21-ви век. Обикновено страдащите от него се оплакват и от безсъние. И често в този случай лекарствата не помагат. Но залагайки на правилното хранене може да промените ситуацията във ваша полза.

1. Правилното хранене при главоболие

Учените са установили, че неправилното хранене при главоболие може значително да влоши състоянието ви и болката може да продължи дори след приемане на най-силните болкоуспокояващи. Същевременно определени храни могат не само да облекчат, но и да предотвратят появата на главоболие.

Закуска: Обикновено честото главоболие се дължи на липсата на серотонин в организма. Достатъчно е да консумирате 1 банан за закуска и ще си набавите това вещество.

Обяд: Спирулина с лют пипер и витамин Е - намалява главоболието при висок психически стрес, нормализира психическото състояние на организма (спирулината може да се яде и за закуска).

Вечеря: Печени картофи, заедно с кората - те най-добрият източник на калий.

Дехидратацията се счита за основна причина за главоболие. Следователно трябва да увеличите приема на храни с високо течно съдържание  на вода (диня).

Добавете спанак към менюто си.

Спанакът помага за понижаване на кръвното налягане и облекчава главоболието. Направете си салата от 2 чаени чаши спаначени листа. Добавете 2 чаени лъжички настъргани орехи или бадеми към тях, подправете със зехтин.

2. Меню против подуване на корема и главоболие

Често главоболието се дължи на храносмилателни проблеми. В случая е добре да заложите на меню против подуване на корема.

Задължително консумирайте сутрин чаша топла вода с лимон и джинджифил. Джинджифилът облекчава спазмите и укрепва имунната система. Той насърчава храносмилането поради високото съдържание на фибри в него.

Обяд: Зелена супа с целина, тиквички и др.

Вечеря: Салата с много копър (пресен или семена), краставици, авокадо и аспержи. Не забравяйте за киселото мляко, което насърчава растежа на полезните чревни бактерии. Ферментиралите млечни продукти като кисело мляко или кефир нормализират чревната микрофлора.

Съвет на диетолозите: Пийте достатъчно вода, за да нормализирате храносмилането. Това ще улесни тялото ви да изхвърли отпадъчните продукти и ще предотврати запек, както и ще помогне за пълноценното усвояване на фибрите.

Осигурете на тялото си протеин чрез храни с ниско съдържание на мазнини като постно месо и птици, риба, обезмаслено мляко. 

Пийте чай от лайка преди лягане - той намалява образуването на газове, редуцира ферментационните процеси и намалява спазмите в стомаха.

Преди всяко хранене е добре да консумирате чаша вода с разтворен в нея ябълков оцет - 1 чаена лъжичка.

3. Меню при постоянно чувство на глад, главоболие и безсъние

Постоянното чувство на глад е сложен процес, в който участват двата основни хормона на глада - лептин и грелин.

За щастие някои храни могат да ви помогнат да контролирате апетита си.

Закуска: Няколко варени яйца и половин грейпфрут. Грейпфрутът отлично премахва излишната течност от тялото и помага за намаляване на апетита.

Обяд: Зеленчукова супа

Горещата течност потиска апетита и тъй като порция супа обикновено е много нискокалорична, ще консумирате по-голямо количество, което със сигурност ще запълни стомаха ви.

Вечеря: Рибно ястие или нискомаслено извара плюс чаша кефир до 3,2 процента мазнина.

След вечеря е добре да изядете една ябълка или мандарина, портокал или малка връзка сладко-кисело грозде.

Съвет на диетолога: Не забравяйте, че ежедневно трябва да приемате поне 30 грама фибри от тестени изделия и ръжен хляб, боб, печени картофи, царевица, леща, зеленчуци, пресни и сушени плодове. Броколи, чушки, аспержи, домати, краставици, карфиол, маруля са зеленчуци с високо съдържание на фибри, но с ниско съдържание на калории. 

4. Меню при липса на концентрация, главоболие и безсъние

Закуска: Някои хранителни вещества, особено желязото, могат да ви помогнат да се чувствате по-енергични и да подобрят концентрацията ви. За закуска консумирайте кисело мляко с ябълки, плодове или тост с ядков тахан.

Обяд: Салата с боб, леща или спанак и сусам.

С този трик вече заспивам за минутка!

Безброй безсънни нощи ?! Ако имате този проблем, трябва да опитате това! Сега заспивам за 1 минута. Работи! Д-р Андрю Вайл има решение...

Вечеря: Риба тон, сьомга, херинга и скумрия, които са богати на омега-3 мастни киселини.

Тези вещества повлияват благоприятно на целия организъм, прочиствайки кръвоносните съдове.

Съвет на диетолога - Плодовете и зеленчуците са от съществено значение за мозъка ви: прасковите, бананите и крушите са чудесно средство за подобряване на концентрацията. Също така, не забравяйте да ядете яйца, извара, мляко и риба поне три пъти седмично. 

Не забравяйте да добавите малко канела към закуската си - приемайте чаена лъжичка мед с добавка на малко канела в чаша вода всеки ден, сутрин на гладно и следобед, около 15:00 часа.

5. Меню при безсъние и главоболие

Безсънието в съвременния свят се превърна в истинска епидемия - мнозина водят „офис начин на живот“, страдат от физическо бездействие, претоварване с информация, стрес и преумора. Може да подобрим съня и да се чувстваме свежи сутрин благодарение на правилно хранене.

Преборете се с безсънието с този ЕФИКАСЕН трик!

Някои от нас страдат от инсомния и често будене през нощта, че вече дори не го приемаме като страдание толкова, колкото като нещо норма...

Закуска: смути от спанак, кисело мляко, целина и магданоз. Добавете малко плодове за сладост.

Обяд: Салата от боб, извара, подправена с кисело мляко

Вечеря: Всякаква риба

Съвет на диетолога - 2 часа преди лягане консумирайте единствено лека храна или пийте млечно-кисели напитки.

Бананите стимулират производството на хормоните мелатонин и серотонин, които индуцират съня, а също така съдържат магнезий (този минерал отпуска мускулите). Те стимулират  производството на ендорфин - хормона на щастието. Консумирайте един банан след вечеря.

Може да изпиете и чаша успокояващ чай от роза, върба или лайка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com