Тези храни ще ви помогнат за по-здрав сън

38460
Тези храни ще ви помогнат за по-здрав сън
Снимка: iStock/Guliver

Яденето и пиенето за по-добър сън означава не просто избягване на кофеин и тежки храни, предизвикващи киселини през нощта. Определени храни и напитки всъщност биха могли да ви помогнат да заспите по-бързо и да спите по-здраво. Ето някои неща от foodpanda, които да поставите в списъка си с хранителни стоки за по-спокойни нощи.

Сложни въглехидрати

Суеверие за съня - по скандинавската митология

Когато пътуват, мнозина се опитват по всякакъв начин да се чувстват комфортно. Но колкото и да е удобно например леглото, човек често п...

Пропуснете белия хляб, рафинираните макаронени изделия и сладките печени изделия, които могат да намалят нивата на серотонин и да влошат съня. Вместо това изберете пълнозърнести храни, за "закуска" преди лягане: пуканки, овесени ядки или бисквити от пълнозърнеста каша с масло от ядки са добър избор.

Шепа ядки

Ядките са добър източник на здравословни за сърцето мазнини. А бадемите и орехите, по-специално, съдържат мелатонин, хормон, който помага да регулирате цикъла на съня / събуждането. Яденето им може да повиши нивата на хормона в кръвта, като ви помогне да спите по-здраво.

Извара

Храни с високо съдържание на белтъчини, като извара, също дават аминокиселината триптофан, което може да повиши нивата на серотонин. Серотонинът е мозъчен химикал и ниските му нива могат да допринесат за безсъние. За да го подсладите, намажете изварата с малини, които са богати източници на мелатонин.

Какво се случва с органите ни докато спим

Позитивният ефект на съня върху физическото и емоционалното състояние на организма е резултат от цяла каскада от биохимични процеси, пр...

Чаша чай за лягане

Нощната чаша чай (разбира се, без кофеин) може да бъде перфектен релаксиращ ритуал. Лайка, джинджифил и мента са успокояващ избор за лягане.

Топло мляко

Научно може да има някаква връзка между съдържанието на триптофан и мелатонин в млякото и подобрения сън. Но може би по-мощна е психологическата връзка между топлото мляко и лягането като дете. Подобно на горещия чай, топлата напитка с мляко може да осигури перфектния успокояващ фон за релаксираща рутина преди лягане.

Плодове

Ето какво ще се случи с организма ви, ако започнете да си лягате 20 минути по-рано

Ако и ти си от хората, които са свикнали да си лягат след полунощ, може би често ти се случва да не можеш да станеш сутрин на време, ил...

Определени плодове, които съдържат мелатонин, може да ви помогнат да заспите по-бързо и да се събуждате по-рядко през нощта. Например, сокът от тръпчиви череши и целите череши съдържат много мелатонин, а бананите, ананасът и портокалите също са източници. Ако имате безсъние, яденето на киви преди лягане може да увеличи продължителността на съня ви с един час в продължение на месец. Други плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти (като горски плодове, сини сливи, стафиди и сливи), могат да имат подобен ефект, като помагат за противодействие на оксидативния стрес, причинен от нарушение на съня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване с банани - ето как е правилно да се прави банановата диета

Лекар: При тези заболявания НЕ трябва да се пости

Хората с тази кръвна група НЕ трябва да ядат месо

Билката, която пречиства черния дроб и укрепва костите

Ябълков оцет - кога и как е правилно да се пие

Киста на млечните жлези: Причини, симптоми и лечение

Какви са признаците за липса на витамини в организма ни?

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...