Тлъстите храни намаляват репродуктивността на мъжете

7139
Тлъстите храни намаляват репродуктивността на мъжете

Консумирането на много тлъсти храни при мъжете може да засегне качеството на семенната им течност, сочи американско изследване, публикувано в европейското специализирано научно издание Human Reproduction, цитирано от БГНЕС.

Изследването показва, че мъжете, които консумират повече омега-3 мастни киселини, съдържащи се главно в рибата и някои растителни масла, имат повече нормални сперматозоиди, отколкото тези, които ядат по-малко такива храни.

Пълнеем и от въглеродния диоксид във въздуха

Датски учени са стигнали до извода, че повишаването на равнището на СО2 в атмосферата в резултат на глобалното изменение на климата вод...

Връзката между качеството на спермата при мъжете и типа предпочитани храни се дължи на по-голямата консумация на наситени мазнини, които се съдържат в колбасите, някои видове месо, палмовото масло и др., които са и фактор за сърдечно-съдови заболявания, подчертават авторите.

Изследването е проведено в САЩ между декември 2006 г. и август 2010 върху 99 мъже, отговорили на специален въпросник за техните навици в храненето. След анализ на тяхна сперма се оказало, че мъжете, консумиращи повече наситени мазнини, имат с 35% по-малко сперматозоиди, както и с 38% по-малка концентрация на семенната течност, от останалите.

Според ръководителя на изследването проф. Джил Атаман, промяната на хранителните навици към намаляване на вредните храни и увеличаване на количеството омега-3 мастни киселини може да подобри здравето като цяло, но също и репродуктивните способности на мъжете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com