Това за лекарствата, които ВИНАГИ трябва да носите

18581
Това за лекарствата, които ВИНАГИ трябва да носите
Снимка: Pixabay

Пристъп на хронична болка или главоболие могат да се появят при човек по всяко време. Татяна Романенко, терапевт и главен лекар на клиниката „Твой доктор“, разказа пред Спутник какви лекарства трябва да вземете със себе си при излизане от дома.

На първо място, трябва да имате под ръка лекарства за спешни случаи, ако имате някакви хронични заболявания, каза лекарят.

"Трябва да имате средства за намаляване на кръвното налягане, ако имате сърдечни проблеми - би било хубаво да имате блистер с нитроглицерин в чантата си. Трябва да имате мокри кърпички или дезинфектанти за тогава, когато не можете да си измиете ръцете", посъветва Татяна Романенко.

Всичко останало според нея е чисто индивидуално. Според лекаря не е необходимо да носите лекарства за главоболие през цялото време.

"Мисля, че не е нужно да носите болкоуспокояващи със себе си, защото всяко главоболие има своя основателна причина и главоболието не е спешна ситуация, която изисква спешна намеса. Можете да се приберете вкъщи, да посетите аптека", обясни Романенко.

Лекар посочи сериозна заплаха от популярно лекарство

Според нея обаче има изключение: ако човек страда от мигрена, тогава трябва да има антимигренозни лекарства със себе си, защото колкото по-скоро се спре атаката, толкова по-ефективно ще бъде.

Лекарят съветва да не носите хапчета без опаковка, въпреки че това може да изглежда по-удобно. Таблетките "в насипно състояние" не са защитени от външни влияния плюс това, че след известно време няма да можете да определите без опаковка дали лекарството е с изтекъл срок на годност.

"Едно-две хапчета от блистер могат да се поберат по-лесно в чантата, джоба и няма да създадат неудобства. Но в това е опасността: можем да сложим хапче в джоба си и да го забравим. Може да ни потрябва след една година и срокът му на годност ще изтекъл или ще бъде съхранено неправилно“, каза Татяна Романенко.

Същият проблем възниква, ако сте на работа и нямате необходимото лекарство в себе си - обръщате се към колегите си и те може да ви предложат неопаковано хапче. В този случай трябва да сте сигурни, че това е лекарство, чийто срок на годност не е изтекъл и че точно това лекарство ви е необходимо, тъй като без опаковка не е изключена грешка, отбеляза лекарят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com