Учен развенчава митове за здравословното хранене

13883
Учен развенчава митове за здравословното хранене
Снимка: iStock

Свикнали сме да ни казват как, кога и какво трябва да ядем, като препоръките идват не само от медиите, но и от рекламите и етикетите на различни храни.

Яжте по-малко мазнини. Яжте по-малко захар. Яжте пет пъти на ден. Яжте повече зеленчуци, съдържащи скорбяла. Никога не пропускайте храненията. Яжте малко и често. Пийте най-малко осем чаши вода на ден. Не пропускайте закуската. Пийте по-малко кофеин. Пийте по-малко алкохол. Яжте по-малко месо и млечни продукти. Яжте повече риба. Правете повече упражнения.

Защо не трябва да се отказвате от вечерята?

Съществува мнение, че избягването на вечерята допринася за отслабването. Със сигурност много от вас са се опитали да се придържат към т...

Много от препоръките, обаче, не са подкрепени с научни доказателства, а някои от тях са откровено погрешни, смята британският генетик проф. Тим Спектър, който пред „Дейли Мейл” развенчава някои от най-популярните митове за здравословното хранене, предаде БГНЕС.

Според него, закуската не е задължителна и може да се пропусне. Въпреки битуващото мнение, това няма да доведе до преяждане при следващото хранене, а напротив, ще позволи на човек да отслабне, благодарение на ниското ниво на инсулин. Ефект ще има, ако гладуването продължи повече от 12 часа.

Ученият смята също, че ползата от рибата е силно преувеличена – влиянието на съдържащите се в нея омега 3 мастни киселини не е изучено докрай и няма научни доказателства, че трябва да ядем риба три пъти седмично, ако искаме да намалим риска от заболявания.

През последните 20 години правителствата ни насърчават да намалим приема на сол и ни убеждават, че трябва да изяждаме под 6 грама (една и четвърт чаена лъжичка) на ден, ако искаме да намалим кръвното налягане, риска от инсулт и сърдечни заболявания. Истината е, че при здравите хора промяната на количеството сол не се отразява на състоянието им.

Някои храни са опасни за мозъка

Американски учени стигнаха до заключението, че хора, в чийто хранителен режим присъстват основно преработено месо, картофи, бисквити и ...

Няма съмнение, че ако се прекалява със солта, това може да доведе до поява на хипертония и сърдечни заболявания, но обяснението е, че хората ядат твърде много солена преработена храна, в която присъстват редица химикали, които могат да повлияят на здравето в дългосрочен план.

Друг разпространен мит е, че веганството е полезно за здравето.

В момента веган и вегетарианското меню не се ограничават само със салати и зеленчуци, а включват и различни видове десерти, заместители на месото и сиренето. Те са калорични и съдържат захар и мазнини. Ползата от подобни блюда е силно преувеличена, а за тяхното положително влияние липсват научни доказателства.

Спектър е категоричен, че децата не трябва да преминават на веган храни, защото те не са в състояние да осигурят на организма всички необходими полезни вещества.

С какво да храним мъжа, за да ни радва по-често

Карантината и настоящите празници ни карат да останем повече време у дома. Как да направим това време по-приятно за всички? Протеините...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com