Учени казаха кои храни са като НАРКОТИК за тялото

8599
Учени казаха кои храни са като НАРКОТИК за тялото
Снимка: iStock/Guliver

Група изследователи от Австралийския национален университет установиха, че яденето на бърза храна допринася за преждевременното стареене на мозъка. Констатациите на учените са представени в прессъобщение, публикувано на сайта на списание „MedicalXpress”.

Нездравословното хранене и игнорирането на физическото натоварване на тялото, казват изследователите, допринасят за риска от развитие на диабет тип 2 и нарушават когнитивните функции, което от своя страна може да доведе до деменция и атрофия на мозъка, съобщи АФП.

Лекарите твърдят, че „бързата храна” засяга имунитета. Увреждането от нездравословните хранителни навици става почти необратимо, когато човек достигне средна възраст, подчертава проучването.

Уникалната диета, с която Адел отслабна с 46 кг

Най-добрият начин за предотвратяване на преждевременното стареене на мозъка е правилното хранене. Изследователите препоръчват бързото хранене да бъде напълно изключено от диетата. Това се отнася най-вече до хамбургерите, порцията пържени картофи и чашата сладка газирана напитка.

Диетолозите изследват посетителите на скъпи ресторанти и тези, посещаващи заведения за бързо хранене и стигат до заключението, че и в двата случая хората получават същото количество допълнителни калории, мазнини и други вредни елементи на храната, отколкото когато ядат домашна храна.

Преди това италианските алерголози установиха, че постоянното ядене на „бързи храни” води до натрупване в организма на специални вещества, които допринасят за развитието на хранителни алергии. Това е особено вярно за децата и може да обясни защо всеки десети жител на развитите страни страда от подобни проблеми.

Освен това лекарите и специалистите по хранене наскоро установиха, че бързото хранене кара човек да забрави, че вече е ял и също така допринася за развитието на безплодие сред жените, което почти удвоява вероятността от загуба на плодовитостта в сравнение с домашната храна.

Хамбургерите, пържолите и други западни ястия карат хората да преяждат, защото действат като марихуана на рецепторите в мозъка, които контролират енергийния баланс на тялото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Може ли да се ядат ягоди при диабет
Може ли да се ядат ягоди при диабет

Един от подходящите плодове за диабетиците са ягодите. Гликемичният индекс (индикатор, който отразява скоростта на увеличаване на глюкозата...