Учени: Не съхранявайте доматите в хладилник!

45744
Учени: Не съхранявайте доматите в хладилник!
Снимка: Getty Images

Ако сте един от тези, които държат домати в хладилника, то това изследване вероятно ще ви накара да промените навиците си. Разбира се, на студено доматите остават свежи по-дълго, но както се оказва, плодовете (а доматът е плод), при такива условия губят от вкуса си.

Учените и гастрономите знаеха, че охлаждането на доматите влияе отрицателно върху техния вкус, но не бяха сигурни защо. Според статия, публикувана в "Proceedings", когато температурата падне под 20 градуса по Целзий, гените, отговорни за вкуса на доматите, „се изключват”.

Доматите - отлично решение за укрепване на имунната система

Ежедневната консумация на домати спомага за удължаване продължителността на човешкия живот, съобщава интернет порталът Dni24.com, цитир...

"По същество става студено и доматите спират да произизвеждат ароматни съединения", обяснява Денис Тиман, автор на изследването в Университета на Флорида. "Тази промяна е необратима."

Тиман изучава характеристиките на доматения вкус от десет години. Преди това открила, че доматите дължат своя вкус на съединения от захари, киселини и набор от химикали, наречени летливи или ароматни съединения. „Ароматните съединения, които миришат, съставляват забележима част от вкуса на доматите“, казва Тиман.

Предишно проучване е доказало, че доматите от хладилника имат същото количество захар и киселина като прясно набраните, но значително по-малко ароматни съединения, съобщава БГНЕС.

Първите експерименти в новото проучване са били насочени към определяне на това колко време е необходимо, за да започне доматът да губи ароматните си свойства. Учените сравняват доматите, които са били на студено от един до седем дни с такива, набрани скоро. В резултат на това те открили, че в плодовете, които са прекарали най-дълго при ниски температури са тези с най-малко летливи вещества. Когато дават ва група доброволци да ги опитат, те определят охладените домати като по-малко вкусни от пресните.

Доматите помагат за здрави бели дробове

Възрастните, които ядат по два и повече домата на ден, имат по-бавен темп на намаляване на естественото функциониране на белите дробове...

Оказва се, че в охладените домати има по-малко протеини, които са отговорни за образуването на ароматни съединения, отколкото в прясно събраните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com