Видовете болки в корема, на какво се дължат?

262575
Видовете болки в корема, на какво се дължат?
Снимка: Pixabay.com

Коремната болка е сред най-честите оплаквания от страна на пациенти. Тя може да има различно естество и произход, защото в коремната кухина се разполагат много органи. Всеки от тях е в съседство с други и всеки боли по различен начин. Органите в коремната област са стомах, панкреас, жлъчния мехур, червата, които по право са много близо до яйчници и бъбреци и черния дроб.

Всеки от тях изисква индивидуално внимание и лечение. В някои случаи може да облекчите симптомите на болки в корема с домашна среда, а друг път се налага спешна медицинска помощ.

Ето как да се справите с болки в корема:

Как правилно да определите откъде идват различните болки в корема:

1. Определете къде боли най-силно

За целта, поставете дланта си, върху корема и внимателно, натиснете надълбоко, използвайте пръстите си, за да приложите натиск. Отбележете, къде са най-силните болки. Най-добре е да направите палпация, в легнало положение по гръб. В това положение мускулите на коремната стена се отпускат и е по-лесно да усетите.

2. Определете типа на болка

Тя може да е остра, тъпа болка, като пробождане с кама, усещане за спукване, парене и изливане и пр.

3. Какво е придружаващо самите болки в корема

Дали се простира донякъде, дали се утежнява при движение, огъване, кашляне, придружена ли е от треска, гадене, диария и др. Всичко това е има значение за правилно поставяне на диагноза.

4. Помислете и как се е развива болката

Може да се е появила внезапно, след стрес, в резултат на физическо натоварване или хипотермия. Помислете и колко време е минало от началото на пристъпа й. Какви са били първоначалните опакованията: леки, по-засилени, тъпи или веднага непоносими и остри. Дали болката се усилва бързо или постепенно. Значение има и дали се променя локализацията й. Например при коремната болка, апендицит, първо се появява в епигастралната област - където е стомахът, след това се премества надолу и надясно.

Видове болки в корема

За определянето вида на болката и нейното местоположение може да помогне лекар. При поставянето на диагноза се вземат, предвид и някои фактори. Болките биват:

Болка в ямата на стомаха

Характерът на този тип болки е тъп или остър, усещане за спукване. Може да се прояви зад костта на гърдите и по дължина на хранопровода.

Придружена е от повръщане и се характеризира с увеличаване на болката. След повръщане болката изчезва. Най-често тази болка в корема не е придружена от предишна физическа активност. Може да се обостря от тежки храни, кисели, силно кафе и физически натоварвания.

Тази болка може да е гастрит или пептична язва. Важно е да се посети гастроентеролог. Лечението отнема 7-14 дни. За да се облекчи състоянието по време на атака, топли компреси с грейка са добра алтернатива. Ако повръщането е споходено от кръв, трябва да се потърси спешна медицинска помощ.

Болка в десния хипохондриум

Характерната болка ту е рязка и стискаща. Появява се в кръста вдясно, дясната половина на гърдите, дясното рамо, под дясната лопатка.

Усещането за горчив вкус, може да е провокирано от жлъчката, след което идва облекчение. Възможна е треска. Провокира се от злоупотребата с мазни пикантни храни или след силно друсане в превозни средства.

Диагнозата е Холецистит. Препоръчва се спазмолитик и всяко лекарство от храносмилателни ензими, което може да осигури на тялото пълно спокойствие. Препоръчва се ултразвук, за да провери за наличие на камъни в жлъчния мехур. Ако се диагностицира наличие на камъни, трябва да се потърси хирург за операция по отстраняване на жлъчката.

Болка около целия корем

Проявява се в долната част на гърба. Придружена е със сухота и неприятен вкус в устата. Може ад провокира многократно повръщане, за което няма облекчение. Възможно е повишаване в кръвното налягане.

Може да се провокира от консумация на пикантни храни, мазни храни или алкохол. Диагнозата е остър панкреатит. Важно е да се потърси незабавно медицинска помощ. Такова състояние може да е жизнено опасно.

Болка близо до пъпа

Внезапно се появяват, имат остър, схващащ, силен ефект над организма. Придружена е от слабост и втрисане. Болките в близост до пъпа могат да се появят след консумация на кафе, храни с фибри или шоколад. Диагнозата най-често са чревни колики. Препоръчват се спазмолитична таблетка и покой в легнало положение. Болките преминават, след 15-20 минути, но по-късно може да се появят отново. За да не се появяват повече, противопоказни са приема на кафе, шоколад и преяждането.

Болка в средата на корема от едната страна

Този тип болки в корема се появяват внезапно. Могат да са толкова силни, че пациентът да не успее да си намерят място. Запояват в долната част на гърба, перинеума. Придружени са от често уриниране. Проявяват се след преяждане с диня или прием на много минерална вода.

Диагнозата може да е опит за изхвърляне на камък от бъбреците.

Гореща баня, топла подложка и спазмолитици са след решенията за облекчаване на болките в тази част на корема. Ако в урината има кръв или болката достигне ударна сила, трябва да се потърси спешна медицинска помощ.

Болка в долния десен

Първоначално тази болка се появяват в епигастралния регион, след това постепенно се укрепва и попадат в дясната област на корема.

В областта на ректума се усилва при ходене, както и когато страдащият се опитва да лежи на лявата страна. Може да е съпроводена от треска, гадене. Не може да се каже след злоупотреба на какво се появява. Диагнозата е апендицит. Трябва да се търси незабавно спешна помощ. Живото застрашаваща болка е.

Болката в целия корем

Когато коремът боли постоянно и навсякъде и се проявява и в други части на корема, може да се касае за перитонит. Характерен е сухота в устата, гадене, треска, слабост.

Най-често се проявява след предишната болка, по време, на която никакви лекарства не са помогнали през деня.

Възпаление на перитонеума е опасна и смъртоносна болест. Незабавно трябва да се извика "линейка".

Болки над пубиса в центъра или от двете страни

Характерно е с известно колебание. Долавя се в областта на перинеума и (или) в долната част на корема.

Характерно е и изпускане от гениталния тракт. Засилва се при ходене. Този тип болки в се проявяват, след хипотермия, силен стрес или лютиви храни.

Може да е в резултат на гинекологично заболяване, например, ендометриоза, аднексит, фибромиома. Важно е посещение на гинеколог.

Болка вдясно или вляво над пубиса

Този тип болки в корема възникват внезапно, рязко и много силно. Дават отражение в ануса или като локална болка. Придружени са от замайване, слабост, припадък.

Най-често се проявяват, след полов акт (с разкъсване на киста) или след 1-2 седмици от забавяне на менструацията или при извънматочна бременност.

Един от симптомите за проявата им са извънматочна бременност или разкъсване на киста в яйчник. Тогава трябва да се потърси спешно медицинска помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Може ли да се ядат ягоди при диабет
Може ли да се ядат ягоди при диабет

Един от подходящите плодове за диабетиците са ягодите. Гликемичният индекс (индикатор, който отразява скоростта на увеличаване на глюкозата...