Видовете болки в корема, на какво се дължат?

256501
Видовете болки в корема, на какво се дължат?
Снимка: Pixabay.com

Коремната болка е сред най-честите оплаквания от страна на пациенти. Тя може да има различно естество и произход, защото в коремната кухина се разполагат много органи. Всеки от тях е в съседство с други и всеки боли по различен начин. Органите в коремната област са стомах, панкреас, жлъчния мехур, червата, които по право са много близо до яйчници и бъбреци и черния дроб.

Всеки от тях изисква индивидуално внимание и лечение. В някои случаи може да облекчите симптомите на болки в корема с домашна среда, а друг път се налага спешна медицинска помощ.

Ето как да се справите с болки в корема:

Как правилно да определите откъде идват различните болки в корема:

1. Определете къде боли най-силно

За целта, поставете дланта си, върху корема и внимателно, натиснете надълбоко, използвайте пръстите си, за да приложите натиск. Отбележете, къде са най-силните болки. Най-добре е да направите палпация, в легнало положение по гръб. В това положение мускулите на коремната стена се отпускат и е по-лесно да усетите.

2. Определете типа на болка

Тя може да е остра, тъпа болка, като пробождане с кама, усещане за спукване, парене и изливане и пр.

3. Какво е придружаващо самите болки в корема

Дали се простира донякъде, дали се утежнява при движение, огъване, кашляне, придружена ли е от треска, гадене, диария и др. Всичко това е има значение за правилно поставяне на диагноза.

4. Помислете и как се е развива болката

Може да се е появила внезапно, след стрес, в резултат на физическо натоварване или хипотермия. Помислете и колко време е минало от началото на пристъпа й. Какви са били първоначалните опакованията: леки, по-засилени, тъпи или веднага непоносими и остри. Дали болката се усилва бързо или постепенно. Значение има и дали се променя локализацията й. Например при коремната болка, апендицит, първо се появява в епигастралната област - където е стомахът, след това се премества надолу и надясно.

Видове болки в корема

За определянето вида на болката и нейното местоположение може да помогне лекар. При поставянето на диагноза се вземат, предвид и някои фактори. Болките биват:

Болка в ямата на стомаха

Характерът на този тип болки е тъп или остър, усещане за спукване. Може да се прояви зад костта на гърдите и по дължина на хранопровода.

Придружена е от повръщане и се характеризира с увеличаване на болката. След повръщане болката изчезва. Най-често тази болка в корема не е придружена от предишна физическа активност. Може да се обостря от тежки храни, кисели, силно кафе и физически натоварвания.

Тази болка може да е гастрит или пептична язва. Важно е да се посети гастроентеролог. Лечението отнема 7-14 дни. За да се облекчи състоянието по време на атака, топли компреси с грейка са добра алтернатива. Ако повръщането е споходено от кръв, трябва да се потърси спешна медицинска помощ.

Болка в десния хипохондриум

Характерната болка ту е рязка и стискаща. Появява се в кръста вдясно, дясната половина на гърдите, дясното рамо, под дясната лопатка.

Усещането за горчив вкус, може да е провокирано от жлъчката, след което идва облекчение. Възможна е треска. Провокира се от злоупотребата с мазни пикантни храни или след силно друсане в превозни средства.

Диагнозата е Холецистит. Препоръчва се спазмолитик и всяко лекарство от храносмилателни ензими, което може да осигури на тялото пълно спокойствие. Препоръчва се ултразвук, за да провери за наличие на камъни в жлъчния мехур. Ако се диагностицира наличие на камъни, трябва да се потърси хирург за операция по отстраняване на жлъчката.

Болка около целия корем

Проявява се в долната част на гърба. Придружена е със сухота и неприятен вкус в устата. Може ад провокира многократно повръщане, за което няма облекчение. Възможно е повишаване в кръвното налягане.

Може да се провокира от консумация на пикантни храни, мазни храни или алкохол. Диагнозата е остър панкреатит. Важно е да се потърси незабавно медицинска помощ. Такова състояние може да е жизнено опасно.

Болка близо до пъпа

Внезапно се появяват, имат остър, схващащ, силен ефект над организма. Придружена е от слабост и втрисане. Болките в близост до пъпа могат да се появят след консумация на кафе, храни с фибри или шоколад. Диагнозата най-често са чревни колики. Препоръчват се спазмолитична таблетка и покой в легнало положение. Болките преминават, след 15-20 минути, но по-късно може да се появят отново. За да не се появяват повече, противопоказни са приема на кафе, шоколад и преяждането.

Болка в средата на корема от едната страна

Този тип болки в корема се появяват внезапно. Могат да са толкова силни, че пациентът да не успее да си намерят място. Запояват в долната част на гърба, перинеума. Придружени са от често уриниране. Проявяват се след преяждане с диня или прием на много минерална вода.

Диагнозата може да е опит за изхвърляне на камък от бъбреците.

Гореща баня, топла подложка и спазмолитици са след решенията за облекчаване на болките в тази част на корема. Ако в урината има кръв или болката достигне ударна сила, трябва да се потърси спешна медицинска помощ.

Болка в долния десен

Първоначално тази болка се появяват в епигастралния регион, след това постепенно се укрепва и попадат в дясната област на корема.

В областта на ректума се усилва при ходене, както и когато страдащият се опитва да лежи на лявата страна. Може да е съпроводена от треска, гадене. Не може да се каже след злоупотреба на какво се появява. Диагнозата е апендицит. Трябва да се търси незабавно спешна помощ. Живото застрашаваща болка е.

Болката в целия корем

Когато коремът боли постоянно и навсякъде и се проявява и в други части на корема, може да се касае за перитонит. Характерен е сухота в устата, гадене, треска, слабост.

Най-често се проявява след предишната болка, по време, на която никакви лекарства не са помогнали през деня.

Възпаление на перитонеума е опасна и смъртоносна болест. Незабавно трябва да се извика "линейка".

Болки над пубиса в центъра или от двете страни

Характерно е с известно колебание. Долавя се в областта на перинеума и (или) в долната част на корема.

Характерно е и изпускане от гениталния тракт. Засилва се при ходене. Този тип болки в се проявяват, след хипотермия, силен стрес или лютиви храни.

Може да е в резултат на гинекологично заболяване, например, ендометриоза, аднексит, фибромиома. Важно е посещение на гинеколог.

Болка вдясно или вляво над пубиса

Този тип болки в корема възникват внезапно, рязко и много силно. Дават отражение в ануса или като локална болка. Придружени са от замайване, слабост, припадък.

Най-често се проявяват, след полов акт (с разкъсване на киста) или след 1-2 седмици от забавяне на менструацията или при извънматочна бременност.

Един от симптомите за проявата им са извънматочна бременност или разкъсване на киста в яйчник. Тогава трябва да се потърси спешно медицинска помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com