Висок холестерол: Признаци по краката, предупреждаващи за възможна опасност

56460
Висок холестерол: Признаци по краката, предупреждаващи за възможна опасност
Снимка: Pixabay.com

Голямото количество холестерол в кръвта е стъпка към развитие на сърдечно-съдови проблеми. Излишъкът от това вещество в кръвта може да създаде условия за възникване на инфаркт. Фактът, че имате много холестерол в кръвния поток, може да се предположи от една характерна черта.

При хиперхолестеролемия под кожата традиционно се образуват мастни образувания - ксантоми. Те могат да излязат по всяка част на тялото, но най-често се появяват на краката, според болницата Уинчестър. Тези „подутини“ под кожата могат да бъдат меки, сърбящи, болезнени. Размерите им варират от много малки до около 7,6 см приблизително, предупреждават от болницата.

Учени: Лекарство за холестерол е ефикасно срещу коронавируса

Установено е, че лекарство, първоначално предназначено за лечение на висок холестерол, съдържащо фенофибрат и фенофибринова киселина, н...

В повечето случаи, обаче, високите нива на холестерол не са придружени от забележими предупредителни знаци. Вашият терапевт може да предложи да се тествате, ако смята, че имате опасно ниво холестерол.

Храненето може да помогне за понижаване на лошия холестерол. Свежаднето до минимум приема на наситени мазнини и заместването им с ненаситени е чудесен начин да свалите съдържанието на холестерола си.

Наситените мазнини се съдържат в маслото, свинската мас, топеното масло, мазни меса и сирене. Рибата е отличен източник на здравословни ненаситени мазнини, особено омега-3 мастни киселини.

Традиционноо можете да разберете за високия си холестерол само от кръвен тест, тъй като това положение най-често е асимптоматично. Но понякога повишено ниво на това вещество се сигнализира от промени в организма. Наскоро учените откриха друг знак по краката, който може да показва хиперхолестеролемия .

Как да свалим холестерола без лекарства?

Холестеролът е важен ензим, който постъпва в организма ни с определени храни и се синтезира от черния дроб. Много хора погрешно вярват,...

Проучване, публикувано в списание Lipids in Health and Disease, установи, че удебеляването на ахилесовото сухожилие може да е признак на висок холестерол. То се намира над петата и е най-честото място за образуване на ксантоми. Мястото на отлагане на холестерол в сухожилията се удебелява, там се образуват подкожни възли.

Хората с наследствено разстройство като хиперхолестеролемия най-вероятно ще имат промени в ахилесовото сухожилие. Заболяването засяга около един на 500 души и се причинява от много високи нива на холестерол в кръвта.

Лекарите препоръчват на всички над 40 години и с наднормено тегло да тестват редовно кръвта си за холестерол. Ако е прекалено висок, ще се наложи да преразгледате начина си на живот и да промените диетата си. Зеленчуците, бобовите растения (като грах, боб и леща), плодовете, ядките, семената и пълнозърнестите храни са пълни с хранителни вещества и са полезни и следователно имат добър ефект върху сърцето.

Трябва да идентифицирате опасното състояние възможно най-рано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com