Високо кръвно налягане - причини, симптоми и лечение

59145
Високо кръвно налягане - причини, симптоми и лечение
Снимка: Pixabay.com

Високото кръвно налягане или хипертонията се появяват, когато кръвното ви налягане се повиши до нездравословни нива. Вашето измерване на кръвното налягане отчита колко кръв преминава през кръвоносните ви съдове и колко съпротива среща кръвта, докато сърцето се изпомпва.

Тесните артерии повишават устойчивостта. Колкото по-тесни са артериите ви, толкова по-високо ще бъде кръвното ви налягане. В дългосрочен план повишеното налягане може да причини проблеми със здравето, включително сърдечни заболявания.

Хипертонията е доста често срещана. Всъщност, тъй като насоките наскоро се промениха, се очаква почти половината възрастни да бъдат диагностицирани с това състояние.

Видовете кръвни групи и какво означават те

Обикновено хипертонията се развива в течение на няколко години. Обикновено не забелязвате никакви симптоми. Но дори и без симптоми, високото кръвно налягане може да причини увреждане на кръвоносните ви съдове и органи, особено на мозъка, сърцето, очите и бъбреците.

Ранното откриване е важно. Редовните показания на кръвното налягане могат да ви помогнат и вашият лекар да забележите промени. Ако кръвното ви налягане е повишено, вашият лекар може да ви накара да мерите кръвното си налягане в продължение на няколко седмици, за да провери дали остава повишено или пада обратно до нормалните нива.

Лечението на хипертония включва както лекарства, отпускани по лекарско предписание, така и промени в здравословния начин на живот. Ако състоянието не се лекува, това може да доведе до проблеми със здравето, включително сърдечен удар и инсулт.

Симптомите за високо кръвно налягане

Хипертонията обикновено е безшумно състояние. Много хора няма да изпитат никакви симптоми. Може да минат години или дори десетилетия, за да може състоянието да достигне достатъчно тежки нива, че симптомите да станат очевидни. Дори тогава тези симптоми могат да бъдат причислени към други проблеми.

Симптомите на тежка хипертония могат да включват:

- главоболие

- недостиг на въздух

- кръвотечение от носа

- виене на свят

- болка в гърдите

- визуални промени

- кръв в урината

Тези симптоми изискват незабавна медицинска помощ. Те не се срещат при всички с хипертония, но чакането на симптомите на това състояние може да се окаже фатално.

Най-добрият начин да разберете дали имате хипертония е да получавате редовни показания за кръвното налягане. Повечето лекарски кабинети мерят кръвното налягане при всяка среща.

Ако имате само годишна физическа активност, говорете с вашия лекар за рисковете от хипертония и други показания, които може да се наложи да ви помогне да наблюдавате кръвното си налягане.

Например, ако имате фамилна анамнеза за сърдечно заболяване или имате рискови фактори за развитие на състоянието, вашият лекар може да ви препоръча да проверявате кръвното си налягане два пъти годишно. Това помага на вас и на вашия лекар да останете в течение на всички възможни проблеми, преди да станат проблематични.

Причини за високо кръвно налягане

Има два вида хипертония. Всеки тип има различна причина.

Първична хипертония

Първичната хипертония се нарича също есенциална хипертония. Този вид хипертония се развива с течение на времето без установена причина. Повечето хора имат този тип високо кръвно налягане.

На изследователите все още не е ясно какви механизми причиняват бавното повишаване на кръвното налягане. Комбинация от фактори може да играе роля. Тези фактори включват:

Гени: Някои хора са генетично предразположени към хипертония. Това може да е от генетични мутации или генетични отклонения, наследени от вашите родители.

Физически промени: Ако нещо в тялото ви се промени, може да започнете да изпитвате проблеми в цялото си тяло. Високото кръвно налягане може да бъде един от тези проблеми. Например, смята се, че промените във функцията на бъбреците ви поради стареене могат да нарушат естествения баланс на организма от соли и течности. Тази промяна може да доведе до повишаване на кръвното налягане в тялото ви.

Околна среда: С течение на времето, нездравословният начин на живот, като липса на физическа активност и лоша диета, може да вземе своето влияние върху тялото ви. Изборът на начин на живот може да доведе до проблеми с теглото. Наднорменото тегло или затлъстяването може да увеличи риска от хипертония.

Вторична хипертония

Вторичната хипертония често се проявява бързо и може да стане по-тежка от първичната хипертония. Няколко състояния, които могат да причинят вторична хипертония, включват:

- заболяване на бъбреците

- обструктивна сънна апнея

- вродени сърдечни дефекти

- проблеми с щитовидната жлеза

- странични ефекти на лекарствата

- употреба на наркотици

- злоупотреба с алкохол или хронична употреба

- проблеми с надбъбречните жлези

- някои ендокринни тумори

Диагностициране

Диагностицирането на хипертонията е толкова просто, колкото и отчитането на показанията за кръвно налягане. Повечето лекарски кабинети проверяват кръвното налягане като част от рутинно посещение. Ако не получите показание за кръвно налягане при следващата си среща, поискайте такова.

Ако кръвното ви налягане е повишено, вашият лекар може да поиска да имате повече показания в продължение на няколко дни или седмици. Диагнозата за хипертония рядко се поставя само след едно измерване на кръвното. Вашият лекар трябва да види доказателства за продължителен проблем. Това е така, защото средата ви може да допринесе за повишено кръвно налягане, като стресът, който може да почувствате, като сте в лекарския кабинет. Също така нивата на кръвното налягане се променят през целия ден.

Ако кръвното ви налягане остава високо, вашият лекар вероятно ще проведе повече тестове, за да изключи основните условия.

Тези тестове могат да включват:

- тест за урина

- скрининг на холестерол и други кръвни изследвания

- тест за електрическата активност на сърцето ви с електрокардиограма (EKG, понякога наричана ЕКГ)

- ултразвук на сърцето или бъбреците

Тези тестове могат да помогнат на вашия лекар да идентифицира всички вторични проблеми, причиняващи вашето повишено кръвно налягане. Те също могат да разгледат ефектите, които високото кръвно налягане може да има върху вашите органи.

През това време лекарят може да започне да лекува вашата хипертония. Ранното лечение може да намали риска от трайни щети.

Как да разберем показанията за високо кръвно налягане

Два числа създават отчитане на кръвното налягане:

Систолно налягане: Това е първото или горното число. То показва налягането в артериите, когато сърцето ви бие и изпомпва кръв.

Диастолично налягане: Това е второто или долното число. Това е отчитането на налягането във вашите артерии между ударите на сърцето ви.

Пет категории определят показанията на кръвното налягане за възрастни:

Здравословно: Здравословното отчитане на кръвното налягане е по-малко от 120/80 милиметра живак (mm Hg).

Повишено: Систолното число е между 120 и 129 mm Hg, а диастолното число е по-малко от 80 mm Hg. Обикновено лекарите не лекуват повишеното кръвно налягане с лекарства. Вместо това, вашият лекар може да насърчи промените в начина на живот, за да помогне да намалите броя си.

Хипертония от етап 1: Систолното число е между 130 и 139 mm Hg, или диастолното число е между 80 и 89 mm Hg.

Хипертония на етап 2: Систолното число е 140 mm Hg или по-високо, или диастолното число е 90 mm Hg или по-високо.

Хипертонична криза: систолното число е над 180 mm Hg или диастолното число е над 120 mm Hg. Кръвното налягане в този диапазон изисква спешна медицинска помощ. Ако се появят някакви симптоми като болка в гърдите, главоболие, задух или визуални промени, когато кръвното налягане е толкова високо, е необходима медицинска помощ в спешното отделение.

ВАЖНО! Показанията за кръвното налягане са различни за деца и тийнейджъри. Попитайте лекаря на детето си за здравословните диапазони за вашето дете, ако бъдете помолени да следи тяхното кръвно налягане.

Лечение на високо кръвно налягане

Редица фактори помагат на вашия лекар да определи най-добрия вариант за лечение за вас. Тези фактори включват кой тип хипертония имате и какви причини са установени.

Основни възможности за лечение на хипертония

Ако вашият лекар ви диагностицира с първична хипертония, промените в начина на живот могат да помогнат за намаляване на високото ви кръвно налягане. Ако промените в начина на живот сами по себе си не са достатъчни или ако те спрат да бъдат ефективни, вашият лекар може да ви предпише лекарства.

Възможности за лечение на вторична хипертония

Ако вашият лекар открие основен проблем, причиняващ вашата хипертония, лечението ще се фокусира върху това друго състояние. Например, ако лекарство, което сте започнали да причинявате повишено кръвно налягане, вашият лекар ще опита други лекарства, които нямат този страничен ефект.

Понякога хипертонията е постоянна, въпреки лечението на основната причина. В този случай вашият лекар може да работи с вас, за да разработи промени в начина на живот и да предпише лекарства, които да помогнат за намаляване на кръвното налягане.

Плановете за лечение на хипертония често се развиват. Това, което работеше в началото, може да стане по-малко полезно с времето. Вашият лекар ще продължи да работи с вас за усъвършенстване на лечението.

Лекарства за високо кръвно налягане

Много хора преминават през пробна и грешка фаза с лекарства за кръвно налягане. Може да се наложи да опитате различни лекарства, докато не намерите едно или комбинация от лекарства, които работят за вас.

Някои от лекарствата, използвани за лечение на хипертония, включват:

Бета-блокери: Бета-блокерите карат сърцето ви да бие по-бавно и с по-малко сила. Това намалява количеството кръв, изпомпвана през артериите ви с всеки удар, което понижава кръвното налягане. Той също така блокира определени хормони в тялото ви, които могат да повишат кръвното ви налягане.

Диуретици: Високите нива на натрий и излишната течност в тялото ви могат да повишат кръвното налягане. Диуретиците, наричани още хапчета за вода, помагат на бъбреците да премахнат излишния натрий от тялото ви. Тъй като натрият напуска, излишната течност в кръвта ви се премества в урината, което спомага за понижаване на кръвното налягане.

АСЕ инхибитори: Ангиотензинът е химикал, който кара стените на кръвоносните съдове и артериите да се стесняват и стесняват. АСЕ (ангиотензин конвертиращ ензим) инхибитори пречат на тялото да произвежда голяма част от този химикал. Това помага на кръвоносните съдове да се отпуснат и намалява кръвното налягане.

Какво трябва да е нормалното ни кръвно налягане

В идеалния случай всички трябва да имаме кръвно налягане под 120 на 80 (120/80). Това е идеалното кръвно налягане за хора, които жела...

Блокатори на рецептори на ангиотензин II (ARBs): Докато АСЕ инхибиторите имат за цел да спрат създаването на ангиотензин, ARB блокират ангиотензина да се свързва с рецепторите. Без химикалите кръвоносните съдове няма да се стегнат. Това помага за отпускане на съдовете и понижаване на кръвното налягане.

Блокери на калциевите канали: Тези лекарства блокират навлизането на част от калция в сърдечните мускули на сърцето ви. Това води до по-малко силен пулс и по-ниско кръвно налягане. Тези лекарства действат и в кръвоносните съдове, което ги кара да се отпуснат и допълнително понижават кръвното налягане.

Алфа-2 агонисти: Този вид лекарства променят нервните импулси, които причиняват стягане на кръвоносните съдове. Това помага на кръвоносните съдове да се отпуснат, което намалява кръвното налягане.

Домашно лечение за високо кръвно налягане

Промените в здравословния начин на живот могат да ви помогнат да контролирате факторите, които причиняват хипертония. Ето някои от най-често срещаните домашни средства.

Разработване на здравословна диета

Здравословната диета е жизненоважна за подпомагане намаляването на високото кръвно налягане. Също така е важно за овладяване на хипертонията, която е под контрол и намалява риска от усложнения. Тези усложнения включват сърдечно заболяване, инсулт и сърдечен удар.

Видовете кръвни групи и какво означават те

Кръвни групи, това са антигенни с индивидуален характер и принадлежат на червените кръвни клетки. Те се определят, чрез идентифициране ...

Здравословната диета набляга на храните, които включват:

- плодове

- зеленчуци

- цели зърна

- постни протеини като риба

Увеличаване на физическата активност

Какъв трябва да е нормалният пулс

Сърдечната честота е сред „жизнените показатели“ за здравето на човека. Нормалният пулс отмерва броя удари в минута, при ко...

Достигането на здравословно тегло трябва да включва по-активна физическа активност. Освен че ви помага да свалите килограми, упражненията могат да помогнат за намаляване на стреса, понижаване на кръвното налягане по естествен начин и за укрепване на сърдечно-съдовата система.

Целете да получавате 150 минути умерена физическа активност всяка седмица. Това е около 30 минути пет пъти седмично.

Достигане на здравословно тегло

Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, отслабването чрез здравословна диета и повишена физическа активност може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Управление на стреса

Упражнението е чудесен начин за управление на стреса. Други дейности също могат да бъдат полезни.

Болки в гърлото - причини, симптоми и лечение

Възпаленото гърло е болезнено, сухо или драскащо чувство в гърлото. Повечето болки в гърлото се причиняват от инфекции или от фактори ...

Те включват:

- медитация

- дълбоко дишане

- масаж

- мускулна релаксация

- йога или тай чи

Висока температура - причини, симптоми и лечение

Висока температура е когато телесната температура на човек надвиши нормалните граници от 36–37 ° C. Това е често срещан медиц...

Това са всички доказани техники за намаляване на стреса. Получаването на адекватен сън също може да помогне за намаляване нивата на стрес.

Приемане на по-чист начин на живот

Ако сте пушач, опитайте се да се откажете. Химикалите в тютюневия дим увреждат тъканите на тялото и втвърдяват стените на кръвоносните съдове.

Ако редовно консумирате твърде много алкохол или имате алкохолна зависимост, потърсете помощ, за да намалите количеството, което изпивате, или да спрете напълно. Алкохолът може да повиши кръвното налягане.

източник: www.healthline.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com