Вписаха картофите в опасните за здравето продукти

3409
Вписаха картофите в опасните за здравето продукти

Прекомерната употреба на ястия от картофи може да е свързано с високото кръвно налягане, става ясно от изследване на медици от САЩ и Австралия, публикувано в изданието The BMJ.

Рискът от развитие на хипертензия при тези, които употребявали четири и повече порции варени и печени картофи на седмица, бил по-висок, отколкото при хората, които хапвали по-малко от една порция на месец. Тази връзка била открита при жени, но не и при мъже, но злоупотребата с картофи водела до хипертония и при двата пола.

Токов удар помага при хипертония

Хипертонията е все по-често срещано заболяване в световен мащаб. Всички знаем, че проблемът засяга милиони хора по света и се оказва ос...

Като причина за наблюдаваната зависимост учените смятат високия гликемичен индекс на картофите, което води до рязко повишение на нивото на захар в кръвта. Но не всички учени са съгласни с теорията на гликемичния индекс.

В своята работа медиците наблюдавали 187 000 мъже и жени, които участвали в три големи изследвания, проведени през последните 20 години в САЩ. С въпросник учените изяснили диетичните пристрастия на американците, а здравословното им състояние (наличие на хипертензия) било фиксирано при медицински изследвания.

Учените са на мнение, че замяната на една порция варени или запечени картофи с един несъдържащ нишесте продукт може да снижи риска от развитие на хипертония.

Впрочем медиците отбелязват, че при подбиране на диета следва да се изхожда не от един продукт, а от комплекс. Независимо че в картофите има много нишесте, те са богати на полезния за организма калий.

Спортът помага при хипертония

Фитнесът помага да се борим с повишеното кръвно налягане даже при хора, които имат наследствена предразположеност към хипертония. Редов...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com