Всичко, което трябва да знаем за бенките

47346
Всичко, което трябва да знаем за бенките
Снимка: iStock/Guliver

Бенките са често срещан вид растеж на кожата. Те се появяват като малки, тъмнокафяви петна и се причиняват от струпвания на пигментирани клетки. Като цяло бенките се появяват през детството и юношеството. Повечето хора имат от 10 до 40 бенки, някои от които могат да се променят на външен вид или да избледнеят с течение на времето.

Повечето бенки са безобидни. Рядко те стават ракови. Мониторингът на бенки и други пигментирани пластири е важна стъпка за откриване на рак на кожата, особено злокачествен меланом. Медицинският термин за бенките е невус.

Видове бенки

Типичният цвят на бенката е кафяв, но те могат да бъдат в различни цветове, форми и размери.

Цвят и текстура

Бенките могат да бъдат кафяви, жълтокафяви, черни, червени, сини или розови. Те могат да бъдат гладки, набръчкани, плоски или повдигнати. Възможно е от тях да излизат косми.

Форма

Повечето бенки са овални или кръгли.

Размер

Обикновено бенките са с диаметър по-малък от 1/4 инча (около 6 милиметра) - размерът на гумичка за молив. Рядко бенките по рождение (вродени невуси) могат да бъдат много по-големи, като обхващат широки области на лицето, торса или крайника.

Бенките могат да се развият навсякъде по вашето тяло, включително скалпа, подмишниците, под ноктите и между пръстите на краката. Повечето хора имат от 10 до 40 бенки. Много от тях се развиват до 50-годишна възраст. Бенките могат да си променят вида или да избледнеят с течение на времето. Хормоналните промени в юношеството и бременността могат да направят бенките по-тъмни и по-големи.

Опасни бенки, които могат да предизвикат рак

Следващите редове ще ви помогнат да определите дали дадена бенка може да показва меланом или друго раково заболяване на кожата:

- Асиметрична форма. Потърсете бенки, които са различни от двете половини.

- Граници. Потърсете бенки с неправилни, назъбени или издълбани граници.

- Цвят. Потърсете израстъци, които са променили цвета си, имат много цветове или имат неравномерен цвят.

- Диаметър. Потърсете бенки, които са по-големи от 6 милиметра.

- Еволюция. Внимавайте за бенки, които се променят по размер, форма, цвят или височина, особено ако част или цялата бенка стане черна. 

Раковите (злокачествените) бенки варират по външен вид. Някои могат да показват всички изброени по-горе функции. Други може да имат само един или два.

Кога да потърсим лекар

Задължително потърсете лекарска помощ, ако бенката изглежда необичайна, расте или си променя цвета.

Защо имаме бенки?

Бенките се образуват, когато клетките в кожата (меланоцити) растат в клъстери или бучки. Меланоцитите се разпределят по цялата ви кожа и произвеждат меланин, естественият пигмент, който придава на кожата ви цвят.

Усложнения

25 безценни съвета за здраво сърце

Сърцето е двигателят на човешкото тяло – ако то не работи правилно, нито един орган няма да функционира нормално. Предлагаме ви...

Меланомът (рак на кожата) е основното усложнение при бенките. Някои хора имат по-висок от средния риск техните бенки да станат ракови и да се развият в меланом.

Фактори, които увеличават риска от меланом:

- Да се ​​родите с големи бенки. Тези видове бенки се наричат ​​вродени невуси. При кърмачета такива бенки се класифицират като големи, ако са с диаметър повече от 2 инча (5 сантиметра). Дори голяма бенка рядко става ракова и почти никога преди детето да достигне пубертета.

- Необичайни бенки. Бенките, които са по-големи от обикновена бенка и имат неправилна форма, са известни като атипични (диспластични) невуси. Те са склонни да бъдат наследствени и често имат тъмнокафяви центрове и по-светли, неравномерни граници.

- Наличието на много бенки. Наличието на повече от 50 обикновени бенки показва повишен риск от меланом. Броят на вашите бенки предсказва риск от рак. Хората под 50 години, които имат 20 или повече бенки на ръцете си, са изложени на повишен риск от меланом. 

- Наследство. Ако имате член на семейството, който е прекарал меланом, шансът да се заразите е по-голям. Някои видове атипични бенки водят до генетична форма на меланом.

Какво символизират бенките ни

Значението на бенките е много по-различно в Източната култура, отколкото на Запад. Китайците вярват, че те могат да донесат щастие или ...

Превенция

Следните мерки могат да помогнат за ограничаване на развитието на меланом

Следете за промени

Запознайте се с местоположението и модела на вашите бенки. Редовно изследвайте кожата си, за да следите за промени, които могат да сигнализират за меланом. Правете си профилактични прегледи всяка година. С помощта на огледала направете проверка от главата до петите, включително скалпа, дланите и ноктите, подмишниците, гърдите, краката и стъпалата ви. Също така проверете гениталната си област и дупето.

Говорете с Вашия лекар за рисковите фактори за меланома и за това дали се нуждаете от рутинен професионален преглед на кожата.

Защитете кожата си

Вземете мерки, за да защитите кожата си от ултравиолетово (UV) лъчение, причинено от слънцето. UV лъчението е свързано с повишен риск от меланом. Децата, които не са били защитени от излагане на слънце, са склонни да развиват повече бенки.

Защо бенките не се превръщат в ракови тумори

Американски генетици изясниха, че бенките, представляващи малки доброкачествени тумори, спират своя растеж и не се превръщат в раково о...

Използвайте слънцезащитен крем целогодишно. Нанесете от него около 30 минути преди да излезете навън, дори и в облачни дни. Нанесете го обилно и го прилагайте отново на всеки два часа - или по-често, ако плувате или се потите. 

Слънчеви очила. Слънчевите очила, шапки с широка периферия, дълги ръкави и други защитни дрехи могат да ви помогнат да избегнете увреждане на UV лъчите. Можете също така да помислите за облекло, което е изработено от плат, специално обработен за блокиране на UV лъчение.

Избягвайте солариума. Лампите за слънчеви лъчи и леглата излъчват UV лъчи и могат да увеличат риска от рак на кожата.

източник: www.mayoclinic.org

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com