Всичко, което трябва да знаете за лененото семе

21121
Всичко, което трябва да знаете за лененото семе
Снимка: iStock/Guliver

Лененото семе се счита за почти панацея за всички заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт. Препоръчва се да се консумира сутрин на гладно, да се накисва с кисело мляко и дори да се приготвя каша от него. И това не е случайно.

Ето какви са ползите и вредите от тази популярна суперхрана.

Ползи от лененото семе:

Основната полза от всяко зрънце ленено семе е високото му съдържание на омега-3 мастни киселини и лигнани (това са естествени хормони, които блокират действието на лошите естрогени в тялото на жената). Доказано е, че лигнаните помагат за предотвратяване на рак на гърдата, превръщайки лененото семе в наистина полезна добавка.

Освен това семената от лена са много полезни за червата - помагат за отстраняването на токсините от тялото, холестерола и канцерогените. Също така съдействат за по-бързото смилане на храната.

Селенът е елемент, който присъства в тях и е част от профилактиката на рак. Той е задължителен за прием от всеки жител на големите градове.

Диетолозите препоръчват използването на ленени семена заедно с кефир като изключително здравословна закуска. Тази комбинация се разглежда като средство за повишаване на имунитета на организма поради антибактериалните свойства на семената. Препоръчва се за консумация най-вече през през есенно-зимния период, когато всички бактерии и вируси са най-активни.

Лененото семе е истински еликсир, ето как да го използваме правилно

Трябва ли да включите лененото семе в диетата си и колко е полезно? Как и колко да го използваме? Тези и още въпроси вълнуват много хор...

Освен това лененото семе е с високо съдържание на фибри, което го прави изключително ефективен за отслабване. То помага за облекчаване на запек. Съдържа лецитин и полезни витамини от група В, които предпазват клетките от окисление.

Вреди от лененото семе:

Както знаем, дори и най-полезните храни имат някои противопоказания и вредни свойства. Така че ленените семена са противопоказани за тези, които страдат от хиперкалциемия.

Освен това тази храна може да се превърне в истинска отрова, ако не се съхраняват правилно. Ако семената са изложени на слънчева светлина, тогава под нейното въздействие всички масла и мастни киселини в тях, се превръщат във вредни канцерогени, които се окислят и придават гранясал вкус. Именно той е индикатор за вредните свойства на тази суперхрана. Ако съхранявате лененото семе на хладно и тъмно място, тогава може без притеснения да се насладите на вкуса му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com