Задължително добавете тази подправка към сутрешното си кафе

45246
Задължително добавете тази подправка към сутрешното си кафе
Снимка: iStock

Кардамонът е една от подправките, които се намират във всеки голям супермаркет. Лечебните му свойства са известни отдавна. Известно е, че той е убиец на раковите клетки в червата и затова си струва да го въведете в ежедневната си диета, но не бива да прекалявате с него по няколко важни причини.

Какво е кардамон?

Какво е кардамон? Как изглежда тази подправка?

Анасон, джинджифил, куркума, канела – почти всеки, който готви малко повече, има тези подправки в кухнята си. Те перфектно подобряват вкуса на ястията и се смесват с отделните съставки, но основното им предимство е, че са чудесни за нашето здраве:
- влияят на състоянието на кожата ни;
- поддържат имунитета;
- стимулират работата на храносмилателната система

Както можете да видите, има много предимства, но сред гореспоменатите подправки трябва да има още една - кардамон.

Това растение, първоначално оценено от китайците в древността, расте като многогодишно и достига от 2 до 4 метра височина. Има подземно коренище, а над него има продълговати листа на дълги стъбла. Множество характерни цветя растат от единична, подобна на шипове дръжка, която пълзи по земята.

Какво се случва с тялото ви, когато пиете кафе следобед

Това, което е най-ценно за хората, т.е. семената на кардамон, се намират вътре в перикарпа с елипсовидна форма и набраздена структура. Формата му наподобява дамска чанта.

В магазина получаваме сушен кардамон под формата на цели семена или под формата на прах, но европейците разбраха за лечебното му действие едва през 12 век.

Свойства на кардамона

Червата ви ще ви благодарят.

Оказва се, че редовно консумираният кардамон може да направи много полезни за тялото ни. В наистина малко количество кардамон можем да открием цяло богатство от природни стоки. Кардамонът съдържа:

  • Витамин Ц.
  • тиамин
  • Рибофлавин
  • ниацин
  • Витамин В6
  • калций
  • Желязо
  • магнезий
  • Фосфор
  • натрий
  • калий
  • цинк

Списъкът с витамини и минерали в кардамона е доста обширен. Но какво точно прави тази подправка? Най-често се използва за подпомагане на лечението на стомашно-чревния тракт.

Съдържащите се в кардамона етерични масла действат релаксиращо върху стомаха и стимулират отделянето на храносмилателни сокове. Ето защо кардамонът е чудесен както при лошо храносмилане, така и при хроничен гастрит като поддържащо лечение.

Хората, страдащи от язва също трябва да се интересуват от тази подправка. Хората с язва в храносмилателния тракт се борят с болезнените симптоми на това заболяване в продължение на години. Кардамонът унищожава вредните бактерии Helicobacter pylori, които причиняват образуването на язви.

5 неща, които доказват, че си струва да пиете по кафе

Не само червата и стомаха ще ви бъдат благодарни за въвеждането на кардамон. Когато се простудим, кардамонът също е перфектен в борбата с болестите. Помага ви да облекчите кашлицата и да отворите горните дихателни пътища.

Последните проучвания показват също, че кардамонът има лечебен потенциал при лечението на възпаления, сърдечно-съдови заболявания и рак на дебелото черво, простатата и гърдата. Това откритие все още се задълбочава и проучва. 

Какъв е вкусът на кардамона?

Добавете го към кафето си и няма да съжалявате.

Най-често срещаният начин за консумация на кардамон е добавянето му към кафето. Такова кафе идеално ви затопля в по-студените дни, а пикантният вкус на кардамон се съчетава идеално с кафето и неговия аромат.

Добавянето на кардамон към кафето е изключително популярно в Турция, където подправката се нагрява заедно с кафето в меден тигел. Кафето трябва да се загрее три пъти, като всеки път се внимава напитката да не заври. След това остава само да изчакате утайката от кафе да потъне на дъното и кафето е готово за пиене.

Три чаши кафе на ден ще ви гарантират...

Ако обаче някой не обича кафе, кардамонът може да се добави към чая и е идеален при настинка. Трябва да изсипете черен или зелен чай в кана и да добавите няколко счукани в хаванче семена от кардамон. След това го залейте с гореща, но още не вряла вода и изчакайте 5 минути, за да се запари чаят с кардамон.

Заради пикантната си нотка кардамонът е добре дошъл и в сладките сладкиши. Има страхотен вкус, когато се добавя към меденки, но намира място и в сухи ястия.

Съчетава се добре с моркови и тикви, а когато се добави към риба, ще подчертае деликатния й вкус.

Странични ефекти на кардамона

Има някои противопоказания.

Богатството, което съдържа едно зрънце кардамон, може да бъде спасение за тялото ни, но и крие и опасност. Преди да започнете да го използвате, трябва да проверите дали не сте алергични към тази подправка.

Симптомите на контактна алергия към кардамон са копривна треска, подуване на гърлото и обрив. От съображения за безопасност също не се препоръчва използването на тази подправка по време на бременност и кърмене.

Кардамонът може да попречи на действието на някои лекарства от групата на антикоагулантите, антидепресантите и аспирина.

Изненадващ страничен ефект на кардамона могат да бъдат камъни в жлъчката. Храносмилателната система на човека има проблем с пълното усвояване на частици от тази подправка, които се утаяват в храносмилателния тракт като отлагания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com