Защо лекарствата не се пият с течност, различна от вода

23069
Защо лекарствата не се пият с течност, различна от вода
Снимка: iStock/Guliver

Почти всеки от нас, от време на време, приема лекарства. И често посягайки към поредното хапче, дори не се замисляме с каква течност го приемаме и колко е важно това.

Кафето, сокът или чаят са не само забранени, но и изключително опасни в съчетанието с повечето лекарства.

Правилната комбинация

Всички лекарства, освен ако лекарят не е уточнил спецификата на приема им, трябва да се приемат само с обикновена питейна вода. Не се препоръчва използването на минерална вода, сода, кафе, сладки напитки или сокове за тази цел. Това правило обаче понякога може да бъде нарушено, когато става въпрос за определени видове лекарства.

НИКОГА НЕ СЪХРАНЯВАЙТЕ ЛЕКАРСТВА В ШКАФА В БАНЯТА

Така че, допустимо е да се пие мляко с препарати с мастноразтворими витамини, противотуберкулозни лекарства и таблетки, съдържащи нестероидни противовъзпалителни компоненти.

Соковете могат да се използват само за пиене на добавки с желязо. Съдържанието на витамин С увеличава усвояването на това вещество.

Алкалната минерална вода може да помогне за усвояването на лекарства против киселини.

Във всички останали случаи си струва да се откажете от всякакви напитки, различни от питейна вода. За да изпиете лекарството си, са достатъчни от 50 до 200 мл вода.

Защо соковете са опасни?

Последните проучвания показват, че обогатеният с калций портокалов сок може да повлияе на ефективността на някои лекарства, особено антибиотици.

Резултатите от скорошно клинично проучване, публикувано в Journal of Clinical Pharmacology, показват как сокът влияе върху ефикасността на антибиотика ципрофлоксацин.

Участниците в изследването са приели антибиотика с една от трите течности: вода, обикновен портокалов сок и обогатен с калций портокалов сок.

Резултатите от кръвните им проби отчитат, че когато лекарството се приема с портокалов сок, нивото му в кръвта спада с около 23%. Когато се приема с обогатен с калций портокалов сок, концентрацията му спада с близо 40%.

Ще има ли хапче срещу нещастна любов?

Възможно ли е да има хапче срещу нещастна любов? Британски учени са започнали работа върху създаването на таблетка, чието действие ще ...

Пиенето само на една чаша сок от грейпфрут може да доведе до деветкратно увеличение на концентрацията на някои лекарства в кръвта.

Сокът от грейпфрут също значително забавя елиминирането на лекарствата от тялото.

Преди няколко години лекарите откриха „ефекта на грейпфрута“ - пиенето на сок от този плод намалява ефекта на някои лекарства за контрол на кръвното налягане. Известно е още, че сокът от грейпфрут може да засили ефекта на над 40 различни лекарства.

Напоследък се появиха доказателства, че портокаловият и ябълковият сок също могат да попречат на действието на някои лекарства. И в зависимост от лекарството, което приемате, ефектите от Вашето лечение могат да бъдат или блокирани, или засилени.

Сокът от червена боровинка може да засили ефекта на разреждащите кръвта препарати, които често предписвани на пациенти с високо кръвно налягане. Това може да причини кървене.

Експериментално лечение против Алцхаймер се е оказало успешно

Ново експериментално лечение против Алцхаймер се е оказало успешно и без странични ефекти, съобщават учени от САЩ. Изследването, публик...

Защо не може с мляко?

Калцият в млякото и млечните продукти се свързва с определени компоненти на лекарствата, което намалява тяхната ефективност. Следователно е невъзможно не само да пиете лекарства с мляко, но дори да го използвате веднага след приема им. Струва си да се помни златното правило: между приема на антибиотици, витамини, добавки с желязо, много други лекарства и приема на мляко, кефир, кисело мляко и други млечни продукти трябва да минат поне 3-4 часа.

Защо не може с алкохол?

Пиенето на алкохолни напитки с определени лекарства може да увеличи нежеланите им ефекти, правейки тази комбинация изключително опасна.

При попадане в тялото алкохолът се абсорбира в кръвта и се разгражда в черния дроб. Повечето лекарства, също са абсорбирани от червата, след което попадат в кръвта и след това се подлагат на трансформация в черния дроб. В комбинация с алкохол натоварването на този орган става значително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com