Защо не можем да се откъснем от социалните мрежи преди лягане и какво да направим по въпроса

4129
Защо не можем да се откъснем от социалните мрежи преди лягане и какво да направим по въпроса
Снимка: iStock

Това не е необичайно, но и не бива да се насърчава.

Въпреки че отлагането обикновено се свързва с невъзможността да се свърши работа или да се направи нещо продуктивно, съществува и отлагане на съня в леглото. Това положение е познато на всички: трябва да си легнете, но искате набързо да проверите какво се случва и в социалните мрежи. В резултат на това не забелязвате как са изминали няколко часа и остава твърде малко време за сън.

Терминът „отлагане в леглото“ е опит на уморен човек да забави съня, за да получи малко повече свободно време за себе си, дори и да не е полезно. Но това се превръща в омагьосан кръг: като не спи достатъчно, на следващия ден човекът отново ще се умори повече от обикновено и вечерта отново ще посегне към смартфон с TikTok, вместо да си легне рано.

Как да се наспим само за 5 часа?

Според учените пет часа сън в денонощието са напълно достатъчни, за да може тялото да релаксира и да се сдобие с нови сили. Но за да ус...

Защо се случва това

Според учените, често гледането на телевизия или социални медии вместо сън е несъзнателен опит за намаляване на стреса. Въпреки че в действителност безсмисленото ровене в мрежата само увеличава нивото на стрес и не го намалява.

Когато работите от вкъщи, границите между работно и неработно време се размиват - ето защо мислите за работа ви преследват в свободното време, така че човек иска да бъде разсеян поне в социалните мрежи, дори и с цената на няколко часа сън.

До какво води това

Липсата на сън засяга както физическото, така и психическото здраве. Това често се отразява в намалена производителност и производството на кортизол, хормона на стреса. Ако често си лягате късно и ставате в обичайното време, започвате да трупате „дълг на съня“ пред тялото. Той може да бъде намален само чрез сън през тези часове, а това е невъзможно за повечето хора, които трябва да станат в определен час.

5 доказателства, че е полезно да спиш без дрехи

Съвсем условно, хората могат да бъдат разделени на два типа - онези, които предпочитат да спят облечени и онези, който обичат да си ляг...

В резултат на това много хора се опитват да спят през почивните дни. Но учени откриха, че тези, които не спят достатъчно през седмицата и компенсират това през почивните дни, са склонни да наддават на тегло и да преяждат. Вместо това е по-добре да се опитате да спите 7-9 часа всяка вечер: средно възрастен се нуждае от приблизително такова количество сън за комфортен живот, но няма единна норма.

Как да подредите режима на съня си

Не е изненада, ако моделите на съня ви не са перфектни - особено по време на пандемия. Но е възможно и е необходимо да се опитате да подобрите ситуацията. Повечето хора заспиват по-бързо на тихо, тъмно и хладно място, така че затворете завесите, ако във вашия двор има улично осветление и проветрете спалнята си преди лягане. Ако забележите, че това ви притеснява, махнете тиктакащия часовник и други предмети, които издават звуци от стаята.

Също така помага да изключите уредите преди лягане и да не носите телефона или лаптопа си в леглото. Вместо забавни видеоклипове преди лягане, можете да опитате медитация.

Ако все още не спите достатъчно, можете да си вземете кратка почивка за дрямка през деня. Интервалът от 12 до 14 часа е най-подходящ, като спите не повече от 15-20 минути. В противен случай рискувате да влезете в по-дълбока фаза на съня и да се събудите още по-изморени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com