Защо се цепят ноктите? Причини и решения

23176
Защо се цепят ноктите? Причини и решения
Снимка: iStock/Guliver

Разцепените нокти са проклятието на много жени, въпреки че този проблем може да засегне и деца и малко по-рядко мъже. Това състояние на ноктите не е нищо повече от отделяне на външния слой на нокътя от леглото. За съжаление можете да видите тези промени с просто око и трябва да се признае, че гледката не е естетична. Дамите особено изпитват това, защото цепенето на ноктите затруднява или дори невъзможно ги боядисва. И въпреки че често можете сами да се справите с този проблем, трябва да знаете, че понякога цепенето на ноктите е симптом на заболяване.

Разцепени нокти - най-честите причини

Защо ноктите на едната ръка растат по-бързо от тези на другата?

Забелязали ли сте, че на ноктите на едната ви ръка растат по-бързо от тези на другата ръка. Асиметрията е очевидна в рамките на една се...

Често пъти причината за цепенето на ноктите е просто диетата. Твърде малко цинк в храната най-често води до това, че ноктите започват да се цепят и стават много чупливи. Недостигът на цинк също е придружен от косопад, сухота на кожата и дори появата на много чести инфекции. Ноктите също веднага показват недостатъчно количество витамини, доставяни с храната. Особено се касае за витамините А, С, Е и витамините от група В. Трябва да се помни, че биотинът е изключително важен, което е в основата на доброто състояние както на ноктите, така и на косата.

В допълнение към диетичните дефицити, има много други причини, поради които може да възникне разделяне на ноктите. Удължаването на ноктите с акрилен или гел метод, използване на прекалено силни лакове за нокти, неподходящи почистващи препарати или ацетон причинява общо отслабване на нокътната плочка и неговото разделяне е логично следствие. След години на използване на акрил върху ноктите, възстановяването на плочата е доста изкуство, тъй като след отстраняването на акрила ноктите обикновено приличат на тънка хартия и дори могат да създадат трудности във всекидневното. Ефектите от използването на прекалено агресивни препарати ще бъдат подобни.

Отделно внимание трябва да се обърне на гъбичните инфекции. Противно на външния вид, микозата засяга не само хората, които не обръщат твърде много внимание на хигиената. Дори тези с добре поддържани ръце са уязвими към този тип инфекция. Перфектен пример е използването на салони за красота, които не обръщат необходимото внимание на хигиенните стандарти и използват едни и същи устройства за много клиенти без задължителната предварителна стерилизация. Гъбичните инфекции в салоните за красота са доста чести, така че при избора на офис си струва да се обърне внимание на хигиенните стандарти, преобладаващи на това място.

Разцепени нокти - лечение

Промяна в ноктите подсказва за евентуален бъдещ инфаркт

Лeкaри и учeни ca cтигнaли дo притecнитeлнo зaключeниe, cъoбщaвa jеnаtа.blitz.bg. Eкcпeрти cлeд дълги прoучвaния cтигнaхa дo извoдa, ч...

Първо, струва си да започнете с промени във вашата диета. Ако ноктите ви се цепят, започнете с добавяне на храни, които съдържат повече цинк в менюто си. Тук трябва да заложите на месо, тиквени семки, нахут и леща, сусам, ядки , зелен грах и дори картофи и ориз. Менюто често трябва да включва ястия, богати на биотин, т.е. черен дроб и други карантии, яйца, сардини, спанак, домати и гъби.

Също така си струва да увеличите нивото на витамин А благодарение на магданоза, морковите, спанака или ядките. На свой ред желаният витамин Е в тази ситуация може да се намери в растителни масла, млечни продукти, кейл, крупа и аспержи.

Ако всичко това обаче не помага, консултирайте се с Вашия лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com