Затлъстяването - една от основните причини за пандемията от захарен диабет

6545
Затлъстяването - една от основните причини за пандемията от захарен диабет
Снимка: iStock/Guliver

Затлъстяването е сред водещите причини за пандемията от захарен диабет тип 2. За превенцията му експертите препоръчват разумно хранене и физическа активност. Това бяха основните констатации, направени по време на проведения пети модул от обучението на здравни журналисти „Часът на диабета”, предаде БГНЕС.

„Ранното комплексно лечение на диабет тип 2 е от съществено значение за добрия контрол на болестта. Здравословният начин на живот с умерена консумация на храна и достатъчна физическа активност са в основата на превенцията срещу затлъстяването, а от там и срещу редица хронични заболявания, каквото е диабетът“, заяви председателят на Българското дружество по ендокринология и специалист по болести на обмяната проф. Анна-Мария Борисов.

Препоръката – повече плодове, зеленчуци и спорт

В лекцията проф. Борисова уточни, че затлъстяването нараства епидемично и по данни от 2016 г. засегнатото население в света 1,5 млрд. души. По данни на световната здравна организация от тази година, в света има 1,9 млрд. възрастни хора с наднормено тегло и 75 млн. деца до 19-годишна възраст.

Сред причините за затлъстяването се нарежда и високата консумация на захар в съвременния свят. Изследванията показват, че под формата на различни храни и напитки човек изяжда 1,5 кг. захар месечно.

Каква е ситуацията у нас?

Индексът на телесната маса у нас за периода 2006-2012 г. показва, че над 70% от българите са с наднормено тегло. У нас повече от половин милион души имат диабет тип 2, повече от половината от диабетиците са със затлъстяване – 51,6%. Според специалистите затлъстяването е и сред водещите причини за високо кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми. 20% от мъжете и 25% от жените в България пък са физически неактивни, сочат данните.

„Причината за затлъстяването е енергиен дисбаланс – повече слагаме в устата, отколкото изразходваме“, смята проф. Борисова, която шеговито нарича съвременния човек Homo obesus (Затлъстял човек). Според нея възпитанието в семейството от ранна детска възраст е ключово и играе роля на важен фактор в превенцията срещу наднорменото тегло, а оттам и на диабета.

Може ли затлъстяването да е полезно?

Изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис установиха, че в някои случаи затлъстяването не толкова способства за развитието н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com