15% от българите са затлъстели, осми сме в ЕС по наднормено тегло

8331
15% от българите са затлъстели, осми сме в ЕС по наднормено тегло
Снимка: Getty Images / Guliver

Около 15% от българите над 18-годишна възраст са затлъстели или са с наднормено тегло, като по този показател страната ни е осма в Европейския съюз.

Това сочат данни от изследване на Евростат за 2014 г.

Защо затлъстяват децата ни

11 октомври е Световния ден за борба със затлъстяването при децата Всяко едно от три деца в света на възраст от 2 до 19 години е със ...

У нас най-затлъстели са хората на възраст между 67 и 74 г. – те са 21,7 % от общия брой българи, които имат проблеми с килограмите. 20% от напълнелите ни сънародници са в диапазона 45-64 г.; 6% са 25-34 годишните с този проблем и 4,6 на сто са на възраст между 18 и 24 г.

Според проучването по-образованите хора имат по-малко проблеми с телосложението. 17% от българите с наднормено тегло имат ниско образование, сочат данните от Евростат, а делът на висшистите е 10 на сто. За ЕС 20% от затлъстелите са нискообразовани и 12% са тези с по-високо образование.

У нас броят на мъжете и жените с наднормено тегло е почти равен – 15,5 на 100 мъже и 14,2% жени. В ЕС 16% от мъжете и 15,7 на сто от дамите имат проблеми в килограмите, отбелязва още "Труд".

Един от всеки 6 души над 18-годишна възраст в ЕС е затлъстял, сочи изследването. Най-слаби в общността са румънците – едва 9,4% от тях са с наднормено тегло. Следва Италия – 10,7 на сто, и Холандия – 13 на сто.

Българчетата са пети по затлъстяване в света

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави, показват проучвания на Световната здравна организация (СЗО) в Е...

Най-затлъстели в ЕС са жителите на Малта – 26%. Следват ги Латвия и Унгария с по 21 %, Естония и Великобритания – по 20 на сто. Извън ЕС най-закръглени са в Турция (26%).

Actualno.com припомня, че в началото на тази седмица стана ясно, че близо 6,8% от разходите за здравеопазване в България се изразходват за лечение на онкологични заболявания, докато средният процент за Европа е 6 на сто.

Това пък сочат данните за 2014 г. от доклад на д-р Нилс Уилкинг от шведския Каролински институт. За разлика от Стария континент, в САЩ по това перо се отделят едва 5% от здравния бюджет. Въпреки че и там има ръст на разходите за лекарства за онкологични заболявания, които от 5 евро през 2005 г. скачат на 17,7 евро през 2014 г., това си остава далеч от сумата отделяна в Европа, която е 38 евро на глава от населението.

В България общо за здравеопазване се харчат само 7,6% от БВП - при 10% средно за Европа. И като номинална стойност парите са сред най-ниските в Европа - едва 466 евро на човек годишно. На този фон България е в дъното на европейската класация по тежест на заболяването, т.е. до каква степен то отнема от качеството на живот.

Децата в САЩ ядат три пъти повече захар, отколкото е допустимо

Американските деца ядат три пъти повече захар, отколкото е допустимо, алармират американски експерти и призовават да се наложат по-стри...

България бележи и един от най-големите ръстове за заболеваемостта в Европа - ако през 1995 г. у нас е имало 250 болни на 100 000 души, то през 2012 г. те вече са около 430 на 100 000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com