33 нови болни в България за денонощие, депутатът от ДПС Хасан Адемов влиза в болница

6952
33 нови болни в България за денонощие, депутатът от ДПС Хасан Адемов влиза в болница
Снимка: БГНЕС

За вчерашния ден 33 са положителните проби за коронавирус, 23 са хоспитализирани т.е. общо 146, а 14 от тях са в интензивно отделение, но има и още 1 случай в Кюстендил, за който се проверява защо е интубиран. Общо потвърдените случаи с COVID-19 в България вече са 412. Изчистените с две отрицателни проби са 20 - 14 мъже и 6 жени. Най-младият е 27-годишен, най-възрастният - 87. Това стана ясно от брифинга на началника на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Нов случай има в Русе - приет мъж, прибрал се от Австрия, където работел в ски курорт. 21 от всички случаи са от София, в Пловдив има военен, който е в тежко състояние и е интубиран.

В момента депутатът от ДПС Хасан Адемов постъпва в болница, потвърди Мутафчийски. А на въпрос на агенция ПИК дали ще се изследват и парламентарните репортери, отговорът беше, че председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева ще подаде имена. Ще се проучат най-близките контакти на Адемов и ще се проверят, каза Мутафчийски.

354 станаха официално болните от коронавирус в България

354 са официално потвърдените случаи на болни от коронавирус в България, т.е. след приключване на всички изследвания от вчера (29 март)...

На въпрос дали било уместно Караянчева снощи да дава пресконференция в Народното събрание, т.е. там, където работи Адемов, началникът на Кризисния щаб отвърна, че има процедура и се прави дезинфекция. След извършването на дезинфекцията, има известен период на изчакване, а парламентът не работи от миналия петък (27 март). Не става въпрос за непосредствен риск, подчерта Мутафчийски.

Що се отнася до това дали парламентът ще влезе под карантина, тези, които са с отрицателни тестове, ще продължат да работят. "Трябва да свикнем с някои неща оттук-нататък", подчерта началникът на Кризисния щаб и ВМА. "Ако са отрицателни, те ще продължат работа - ние не можем да спрем държавата на този принцип", каза Мутафчийски.

Що се отнася до темпът на тестване в България, началникът на Кризисния щаб обясни, че на 1 000 000 души има 1276 теста, без да се броят около 3000 теста от частни лаборатории. Според изнесена статистика от Мутафчийски, например в Сърбия са 443, Турция е с 926, като впечатление прави Естония с над 8000 теста. Повече държави са в диапазона на България. Максимално 1300 теста по PCR методика може да направи държавата за денонощие. Досега не са подавани над 400 проби за денонощие.

Мутафчийски каза и, че вече има информация за американски тест, с 99% достоверност. И добави, че от Полша, Чехия, Испания и Румъния са върнати като негодни китайски тестове за масово изследване, както и че от Германия има новина, че от април може да има нов тест, но се очаква на ден да се правят по 16 теста. Засега от всички т.нар. бързи тестове има само една лежащо болна, развила антитела срещу COVID-19, но все още неизлекувана.

В Банско са установени около 50 души със симптоми на вирусно заболяване и си стоят вкъщи. Именно те са изследвани и до края на деня ще има резултати.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 1 април

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозн...

"Дай Боже да е вярно" - така Мутафчийски коментира информациите, че БЦЖ ваксината може да противодейства на COVID-19. И посочи, че засега в Източна Германия, където е имало по-затегнат календар, случаите са по-малко, но е рано да се вадят заключения.

"Който може да си осигури маска, нека си осигури", подчерта началникът на Кризисния щаб и на ВМА. И заяви, че в болницата има болен от коронавирус, който обаче от десетина дни носел маска и това е отговорност.

"Каквото ще се въвежда за Великден, няма да го съобщя", подчерта Мутафчийски. Днес, в 11:00 часа ще бъде представена електронната система, с която се планира да има следене на хора заради коронавирус. "Направихте връзка, която аз дори не си помислих - това е паралогично", добави началникът на Кризисния щаб при въпрос на Ива Николова от ПИК дали тази система значи поголовно затваряне вкъщи и излизане само чрез позволение през електронно приложение.

Още: "Български депутат е болен от коронавирус"

"Противоречиви данни за болните от коронавирус в Китай повдигат въпроси"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com