52 българчета под 15-годишна възраст вече са ваксинирани срещу коронавирус

2219
52 българчета под 15-годишна възраст вече са ваксинирани срещу коронавирус
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

52 деца у нас на възраст между 12 и 15 г. вече имат поставена първа доза от ваксината на “Пфайзер” срещу коронавируса. Това съобщават за “24 часа” от здравното министерство. Те са имунизирани през последните 15 дни, след като на 3 юни България официално разреши ваксинирането на тази възрастова група.

Освен че първа получи разрешение за употреба, ваксината на “Пфайзер” беше и единствената, която още от началото обхващаше и тийнейджърите на 16 и 17 г., докато всички останали са за възрастни над 18 г. След допълнителни проучвания и разрешение от началото на май започна прилагането ѝ и на по-малките - между 12 и 15 г. в САЩ, а след това и в Европа. Паралелно с нея проучвания направи и “Модерна”, която в началото на юни също поиска разрешение за употреба от ЕМА. И на двете ваксини продължават тестванията за деца над 6-годишна възраст. До момента са ваксинирани 623 тийнейджъри между 16 и 17 г., а тези на 18 години са 1291, съобщиха още от МЗ.

ЕС ще ни помага за закъснялата информационна кампания за ваксините

Ваксинационна кампания ще насърчава българите да се имунизират срещу COVID-19. Това стана ясно на брифинг след срещата между здравния м...

“Вече имам ваксинирани съученици от моя клас. Някои нямат отношение, защото смятат, че заболяването не е опасно за тях и проблемът не ги засяга. А това не е така. Видяхме, че не остана никой, който да не е засегнат от тази ситуация”, споделя 17-годишната дъщеря на началника на Лабораторията по клинична имунология проф. Добромир Кюркчиев в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, която се ваксинира преди няколко дни. За нея разказаха от лечебното заведение, където вече има ваксинирани и няколко деца в по-ниската възрастова група. Проф. Кюркчиев ѝ е казал, че не е задължена да го прави, ако не иска. Но момичето само решава да се имунизира, основавайки се на доверието, което баща ѝ има във ваксините.

“Бих казала на връстниците си, че ако наистина искаме да променим нещо и да допринесем за успокояване на ситуацията, трябва да действаме, а не само да се оплакваме. Твърде дълго се оплаквахме и страдахме. Време е да направим някаква крачка”, казва още 11-класничката от френската гимназия.

Тенденцията за слаб интерес към ваксинацията у нас обаче се запазва. Едва 18 233 души са се имунизирали през последното денонощие. Това е и причината страната ни да поиска конкретни съвети и насоки от еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакиду как да се мотивират хората да се имунизират. Една от заимстваните чуждестранни практики са мобилните пунктове на оживени обществени места. Заради очакваното лошо време този уикенд освен тези в парковете община организира и пунктове в 3 столични мола - “Парадайс”, “Сердика” и “София Ринг”. Те ще работят от 13 до 18 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com