Как се случва издаването на фалшиви решения от ТЕЛК

14070
Как се случва издаването на фалшиви решения от ТЕЛК
Снимка: БГНЕС

Схемата за сдобиване с фалшив ТЕЛК съдържа няколко етапа. Етап 1: Посредник, който урежда диагнози и придвижва молбата пред ТЕЛК. Етап 2: Първоначални етапни епикризи с фалшиви диагнози, печат и подпис на лекари от кръга на посредника. Етап 3: Издаване на направление за още изследвания от личен лекар влизащ в кръга на посредника. Етап 4: Организирано от посредника приемане в болница проформа за потвърждаване на епикризите. Етап 5: Подаване на събраните медицински документи за ТЕЛК – комисия. Етап 6: Посредникът запознава предварително здравия пациент с хора от ТЕЛК комисията, за да знаят кой е. Това показват резултатите от журналистическо разследване на Нова телевизия, извършено със скрита камера. 

Резултатът от съответния експеримент е 35% инвалидност за здрав човек. Макар в случая тези проценти да не надвишават 50 и да не предполагат инвалидна пенсия, схемата за източване на държавни пари от здрави хора през годините е същата като в нашата история. Повтаря се с леки промени в детайлите, твърдят лекари, пациенти и други запознати със схемите, пожелали анонимност.

Бащата на Тита окончателно се сбогува с шефското място в НОИ в Силистра

Апелативният специализиран съд отстрани от длъжност началника на НОИ-Силистра Милен Пенчев – обвинен за участие в схема за отпуск...

Следващият етап е явяване пред ТЕЛК–комисията и издаване на решение за процента на инвалидност.

"Фалшивите диагнози и изписванията на лекарства от пусто в празно са видимите знаци за порока в ТЕЛК системата у нас", смята адвокат Георги Коев – който в същото време е и освидетелстван с ТЕЛК-решение. Престъпното поведение на лекари от самите комисии, определящи процентите инвалидност, оставя най-малко следи по веригата.

"Каквито и документи да поискате от един престъпно настроен човек, той ще се снабди срещу пари с тях, ще ги представи на комисията и тя няма да може да провери дали са действителни или не. Те не носят отговорност за тези документи, защото не са ги съставили те. защото вършат една бумащина. Истинските инвалиди и хората с трайна загуба на работоспособност, са и с трайната загуба да обслужват себе си и да ходят на стотиците опашки и гишета да се снабдяват с необходимите документи. Това нямаше да бъде възможно да се случва така ако ги преглеждаха в един единен орган. Те са едни счетоводители на документи, те не извършват експертно оценъчна дейност на здравословното състояние на лицето, на което се отпуска помощ", обясни още адвокатът.

Формалната чиновническа функция на ТЕЛК-комисиите е сред причините, както за злоупотреби и корупция, така и за несправедливост към истински нуждаещите се от пари и помощ инвалиди. Това твърдят и от Българския Лекарски Съюз, като се разграничават от недобросъвестните лекари.

Бащата на Тита излезе от ареста

Апелативният специализиран съд пусна под домашен арест директора на НОИ-Силистра Милен Пенчев - бащата на певицата Тита, предаде БГНЕС....

"Мисля, че най-накрая трябва да се създаде възможност за обективна преценка на здравословното състояние на българските граждани. това може да се постигне. Не може само на лекарите, които участват в тоя процес да се вменява вина. те не всички са такива. говорим за малък процент. нека да се съгласим това. в никакъв случай, той не е огромен" коментира д-р Д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС.

Че системата ТЕЛК у нас поражда проблеми за истинските болните, разказва и Тони Маринова, майка на дете със синдром на Даун и председател на сдружение „Синдром на Даун в България”. Според нея, с приетите от година мерки за утежняване на условията при получаване на процент инвалидност децата с Даун не могат да получават помощи.

От БЛС казват, че явно нещо не е доизмислено, след като ощетени се оказват действително болните хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване