Адвокат и лекар: Защо към домашните животни се отнасяме уважително, а към нас пренебрежително?

4168
Адвокат и лекар: Защо към домашните животни се отнасяме уважително, а към нас пренебрежително?
Снимка: iStock

Мерките, свързани със зеления сертификат, и ваксинирането - са необходимост. Около това се обединиха в интервюто си по БиТиВи общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, която е член на УС на БЛС, и адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.

Според юриста новите ограничения са довели до разделение в обществото, защото заповедта се променя за кратък период от време.

Общопрактикуващият лекар не сподели това мнение и заяви, че промените се налагат заради постоянните атаки срещу решенията, които са в синхрон с европейскитe. Според нея затова е трябвало да се промени само у нас правото да се взима зелен сертификат при първа игла и да се увеличи признаването на същия за 12 месеца при преболедувалите.

Д-р Николова призова всички да се ваксинират, защото има много заболели сред децата, като добави, че в нейната практика има и много млади хора, които боледуват втори път и то тежко. 

Адвокат Петрова обаче разясни кое притеснява някои юристи.

"Щом в рамките на 24-48 часа една заповед има нужда от ревизия, това показва, че не е взето навреме решението. Не съм против мерките и против ваксините, но съм против непропорционалните мерки, които се налагат от вчера за днес, без да се дава яснота какво ще се случи оттук нататък, защото цяла Европа се готвеше месеци наред за зеления сертификат, а при нас още в разгара на лятото, когато нямаше вълна, ние в България предпочетохме да демонстрираме нихилизъм", ядоса се адвокатът по медицинско право. 

По думите на адвокат Петрова мерките не бяха спазвани през лятото и се оказваме изненадани от зеления сертификат. Какво се случва със системата не беше оценено правилно", посочи Петрова.

Според нея мерките са непропорционални. "Плашещо е какво се случва с децата и реакцията спрямо тях, че отиват на онлайн обучение, когато се твърдеше, че до последно ще са в класните стаи. Голяма част от мерките са непропорционални, тъй като не се намира решение за хората, които не са ваксинирани по медицински причини, не се намира решение за работодатели, на които се вменяват функции, които те не могат да изпълнят най-малкото защото когато имаме една мярка, тя трябва да има достатъчно разумни алтернативи. И ако алтернативите са ваксина или тест, едното е безплатно, другото с немалка финансова стойност", категорична бе адвокат Мария Петрова.

Според д-р Гергана Николова обаче хората просто се отнасят пренебрежително към здравето си.

"Ако вземем двама лекари – единият има 100% ваксинирани пациенти, другият – 18%. Разликата е, че първият е ветеринар. Пита се в задачата защо към домашните си любимци се отнасяме с такава грижа и ги обезпаразитяваме и ваксинираме, а към себе си пренебрежително", коментира д-р Николова.

Тя и добави, че лекарите са много натоварени от поредната вълна, многото смъртни случаи и преживяват всяка история и след работния си ден. Д-р Николова каза в заключение, че почти 90% от пациентите на домашно лечение са поети от общопрактикуващите лекари, което ги поставя в ситуация да работят денонощно.

Още: Стойчо Кацаров: Ескалацията е въпрос на 10-15 дни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com