Адвокат Мария Петрова: Доброволците не трябва да влизат в отделенията с болни от коронавирус

3246
Адвокат Мария Петрова: Доброволците не трябва да влизат в отделенията с болни от коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

"Доброволците не трябва да влизат в отделенията и да имат досег до пациентите, защото това е риск и за тях, и за пациентите". Това каза пред Би Ти Ви адвокат Мария Петрова – специалист по медицинско право, създател на първата кантора по медицинско право у нас.

"Доброволчеството е изключително полезно, но на нас не ни трябват доброволци, които да лекуват и изобщо да имат досег с пациентите", каза още тя. "Дори и студенти по медицина, стажанти-лекари, нямат право да извършват лечебни и диагностични мероприятия. Това, че един кадрови дефицит е бил дълго време неглижиран, не може сега в условията на пандемия да смятаме, че панацеята на това е доброто сърце на хората", обясни адв. Мария Петрова.

БЛС с кампания за координиране набирането на доброволци

Български лекарски съюз стартира кампания за координиране набирането на доброволци, студенти по медицина, които да подпомогнат дейностт...

По думите й в България има близо 400 болници, с много регистрирани легла, но в тях няма лекари, медицински сестри и персонал, който да обслужва пациентите. "В провинцията има лечебни заведения с болничен характер, в които фиктивно на граждански договор фигурират определени лекари, които не са стъпвали там, не работят и в такава криза няма как да окажат помощ. Този проблем е трупан с години, но новата пандемична обстановка даде нова изява и поле за действие за нормативни промени", уточни тя.

"Основното решение е дългосрочна стратегия, нормативни уредби и ефективен контрол", каза още тя. Тя заяви, че болниците трябва да си оказват колаборация. "Те не са самосиндикални структури, които не са обвързани", предупреди Мария Петрова. "Добре щеше да е в изминалите месеци да се очертаят по-големи стъпки и предпоставки за последващите действия, които да са в полза на обществото", обобщи адвокат Петрова, цитирана от 24 часа.

Тя посочи, че в практиката си се среща със ситуации, при които има „двоен аршин“ при налагането на карантинни мерки. Така, ако близките „на известен човек“ се върнат от чужбина за погребението му, на тях се позволява да пребивават у нас и да си тръгнат без изолация, докато за други обикновените хора това не е възможно.

Има и други проблеми – като това, че при дете с позитивен тест в училище или детска градина, цели класове и групи минават в изолация, но без родителите на останалите деца да могат да ползват болничен за гледане при пълно спазване на правилата. Възможни са и злоупотреби заради свободната интерпретация на дефиницията за контактно лице.

Окончателно: Ограничават работното време на ресторантите в София до 23.30ч.

Ограничаване на работното време на заведенията за хранене и питейните заведения до 23.30ч. за срока на действие на заповедта на министъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com